A hétfői megingást követően tegnap bő egy forintot hozott a hazai fizetőeszköz az eurón: utóbbi jegyzése délután 245,55/245,75 volt a hétfői 246,60/246,80 forintot követően. A forint sávon belüli pozíciója 37 bázispontos erősödéssel 13,00 százalékra változott.

Csakúgy, mint hétfőn, az árfolyamtrend hirtelen változására kedden nem volt érdemi magyarázat. Hatással lehetett volna a kereskedésre a köztársasági elnök döntése, mellyel újabb tárgyalásra ítélte a jegybanktörvény módosításáról szóló tervezetet, de erre a tényre nem reagált a piac. Általános vélekedés, hogy a monetáris tanács kibővüléséig marad az óvatos kamatpolitika.

Bár az okok valóban ismeretlenek, tegnap több nagyobb kötés is született a forintra. A forgalom így az átlagosnál valamivel nagyobb volt, az árfolyam pedig széles sávban ingadozott.

Nem sokáig tartott a dollárreváns a nemzetközi piacokon, az lényegében az első napot követően kifújt. Tegnap az euró ismét csúcsra ugrott, és így esett a zöldhasú a forinttal szemben is. A dollár egysége immáron mindössze 184,60/184,75 forintot ér, szemben az egy nappal korábbi 186,50 forint körüli értékkel.

Alig változó, 9 százalékos overnight kamatszinttel zárta a tartalékolási periódust a bankközi forintpiac. A hosszabb lejáratokon a megszokott tendenciáknak megfelelően nem volt érdemi változás.

Itt az újabb történelmi mélypont a dollár részéről: az euró árfolyama délután az 1,335 dolláros kurzust is megközelítette. Az okot egy újabb kedvezőtlen amerikai makrogazdasági hír szolgáltatta: a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe ugyanis a várt enyhe javulás helyett romlott az elmúlt hónapban. Az ennél is nagyobb ütemű értékvesztést gátolta, hogy a harmadik negyedéves GDP a vártnál némileg jobbra sikerült, így ez valamit fogott a gyengülésen.

A dollár az egynapos erősödését követően vesztett értékéből a jennel szemben is: a zöldhasú egysége 102,6 jent ér. Elmozdulás erről a szintről egyelőre csak a gyengülés irányában látszik reálisnak.