A magyarországi hitelintézet él és virul, eredményei pedig saját várakozásaikat is felülmúlóan alakultak az idén - mondta Matthias Kunsch, a HVB Bank Hungary Rt. vezérigazgatója tegnapi tájékoztatóján. A magyar HVB első emberre mindezt azért tartotta fontosnak leszögezni, mert az elmúlt hetekben a "bank nagymamájának" (a német HypoVereinsbank) gyenge eredményeiről olyan félreérthető cikkek jelentek meg, amelyek rossz fényt vetettek a magyar HVB Bankra is. A bank adózás előtti profitja szeptember végén 13,8 milliárd forint volt, ami több mint 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél. A HVB mérlegfőösszege 834 milliárd forint volt a kilencedik hónap végén, piaci részesedése így 5,5 százalékos, amivel a hatodik legnagyobb a magyar bankszektorban. (A hatodik hely időleges, hiszen az Erste a Postabank konszolidálásával meg fogja előzni.) A most közzétett számokban a HVB Jelzálogbank teljesítménye még nem szerepel, jóllehet az is kimagasló ütemben javította eredményeit az elmúlt időszakban.

A HVB jövedelmének túlnyomó részét - 45 százalékát - a vállalati szegmensben termeli meg, a jövőben azonban komoly hangsúlyt fektetnek a lakossági üzletág további erősítésére is. Jelenleg ez 22 százalékot képvisel a bank eredményeiben, piaci részesedésük a szektorban 3 százalék körüli. A HVB az idén hirdette meg fiókhálózat-építési programját, egységeinek száma 2007 végéig a tervek szerint százra nő. Az idén egyébként több mint 15 ezerrel bővült a bank ügyfélköre, így a teljes ügyfélállomány 105 ezer fő körül van.

A HVB Bank hagyományos üzletága, a vállalatfinanszírozás közel 10 százalékos piaci részesedéssel bír.

A 2003. év volt az eddigi legerősebb a HVB Jelzálogbank életében, a lakáshitelezési támogatások végnapjai azonban az idei első hónapok teljesítményét is jótékonyan befolyásolták. A bank mérlegfőösszege 85,6 milliárd forint volt, az adózás előtti eredmény pedig csaknem duplájára, 1,32 milliárdra emelkedett szeptember végéig.

Matthias Kunsch úgy látja: az euróárfolyam jövőre 250-260 forint között alakulhat. A HVB feltehetőleg a kamatkülönbözet alapján teljesíti a bankadót.