A háztartások lekötött betéteinek állománya érezhetően bővült a múlt hónapban, ám az egyéb típusú megtakarításoknál nem ilyen kedvező a helyzet - derül ki a Magyar Nemzeti Bank napokban közzétett adataiból. A lekötött betétek állománya októberben 47,2 milliárd forinttal növekedett, viszont az összes betété alig több mint 30 milliárddal. A háztartások hiteleinek növekedése változatlanul elég gyors, az összesített állomány több mint 55 milliárd forinttal bővült egyetlen hónap alatt.

Az elmúlt egy évben a háztartások megtakarításai sokkal lassabban bővültek, mint a hiteleik: a szektor által felvett kölcsönök 31,2 százalékos bővülésével szemben a betétállomány mindössze 14,1 százalékos emelkedése áll. A betétállományon belül ugyanakkor egy éves távlatban is jobb a lekötött betétek helyzete: állományuk tizenkét hónap alatt hozzávetőlegesen 18 százalékkal nőtt. A háztartások látra szóló betéteinek átlagkamatlába októberben 7 bázisponttal, szeptemberi 3,15 százalékról 3,22 százalékra növekedett. Az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlába viszont - bár nem túl jelentős mértékben - csökkent, 9,36 százalékról 9,34 százalékra módosult. Az éven túli, legfeljebb kétéves lejáratra lekötött betétek átlagkamatlába 31 bázisponttal, 10,15 százalékról 10,46 százalékra emelkedett.

A lakossági betétek kamatainál mérséklődés jöhet a következő hónapokban: a közelmúltban végrehajtott jegybanki kamatcsökkentésre néhány hitelintézet már betéti kamatainak mérséklésével reagált, az esetleges további kamatlépések pedig - amelyekre az elemzők többsége számít - még lejjebb szoríthatják a megtakarítások után fizetett hozamokat.