Taktikát váltottak volna a részvénypiacok? Az elmúlt négy esztendőt leginkább az jellemezte, hogy az értékkel bíró részvények (azaz a magas osztalékhozamú és a könyv szerinti értékükhöz képest alulárazott papírok) túlteljesítették a növekedési, azaz a piaci átlaghoz képest magasabb profitjavulással kecsegtető papírokat. Az elmúlt három hónapban azonban fordult a kocka - derül ki a Style Research legfrissebb összesítéséből. A gazdaság jövő évi növekedési kilátásaira vonatkozó prognózisok ugyanis mérséklődtek, ami pedig nagy valószínűséggel a társaságok eredményeiben is érezteti hatását.

Egyes várakozások szerint a növekedéssel kecsegtető társaságok előtérbe helyeződése azt vetíthette volna előre, hogy a befektetők a blue-chipeket helyezik előtérbe a kisebb kapitalizációjú szektortársaikkal szemben, hiszen az utóbbi szegmens jóval érzékenyebben reagál a gazdaság alakulására. Ám a valóságban éppen ennek ellentéte történt: a londoni FTSE-100 index alulteljesítette a SmallCap indexet, az FTSE Eurofirst 100 pedig az FTSE Europe SmallCap mutatót. A magyarázatot - legalábbis Amerikán kívül - a dollár mélyrepülésében kell keresnünk, hiszen a legnagyobb exportcégek a nagyvállalatok közül kerülnek ki.

Ami Amerikát illeti, a kisebb tőzsdecégeket felölelő Russell 2000 index immár második éve veri az S&P 500 mutatót, azaz a befektetők 2004-ben is jobban jártak, ha a nagy, ismert multik helyett a viszonylag kicsi vállalatok mellett voksoltak. Az index az idén több mint 12 százalékos pluszban van, szemben az S&P 500 hatszázalékos erősödésével. Hasonló arányok jellemezték az elmúlt évet is: míg a Russell 2000 45 százalékot szedett magára, addig az S&P 500 26-ot. Meg lehet ezt ismételni 2005-ben? A kisebb kapitalizációjú cégek mellett több tényező is szól. Először is, a befektetők keresik a növekvő vállalatokat, s úgy tűnik, a kisebb cégeknek nagyobb esélyük van jövőre arra, hogy kiugró eredményjavulásról számolhassanak be. Egyes elemzők szerint a Russell 2000 indexben szereplő társaságok profitja 2005-ben akár 50 százalék feletti mértékben is nőhet, miközben az S&P 500 tagjai mindössze hatszázalékos nyereségemelkedést produkálhatnak - mutat rá a Thomson/Baseline. Ráadásul a várakozások szerint a Russell 2000 index tagjai hosszú távon átlagosan évi 15 százalékos profitjavulásról számolhatnak be, míg ez az S&P 500-nál évi hat százalék. Ezek tükrében pedig nagy esély van arra, hogy a kisebb kapitalizációjú társaságok árfolyama jövőre is túlteljesítse a nagyvállalatokét. Ráadásul mellettük szólhatnak a Fed folytatódó kamatemelései is, hiszen ez a kisebb cégeket nem érinti olyan mértékben, mint a nagyobbakat, arányaiban ugyanis kisebb hitelállományuk van.

Persze a növekedésért fizetni is kell: a Russell 2000 tagjai átlagosan 22 P/E-n forognak (egy részvényre jutó árfolyam és eredmény hányadosa), szemben az S&P 500 17-es értékével. Ez a különbség pedig egyesek számára egy kicsit soknak tűnhet.