Vegyesen szerepeltek a kontinens tőzsdéinek irányadó mutatói az elmúlt héten, elsősorban a gyógyszeripari, valamint a technológia papírok árfolyamváltozásainak hatására. Míg csütörtökön még a GlaxoSmithKline húzta fölfelé a mutatókat, egy nappal később az AstraZeneca, illetve a Pfizer egy-egy készítménye kudarcának híre nyomta rá a bélyegét a kereskedésre. Az utolsó kereskedési napon bekövetkezett mélyrepülésben az Infineon félvezetőgyártó részvénye is ludas volt, amelynek kurzusa a félvezetőpiac zsugorodását előre jelző elemzés miatt zuhant több mint három százalékot.

Újabb történelmi csúcson zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe. A BUX 4,07 százalékkal, 14 738,33 pontra emelkedett az elmúlt héten, míg a BUMIX 1,14 százalékkal, 1282 pontra kapaszkodott fel. Az egy héttel korábbi 45,9 milliárdos forgalom után az elmúlt héten a részvénypiaci adásvétel összvolumene megközelítette a 72 milliárd forintot, amelynek több mint egyharmadát az OTP, valamivel kevesebb mint 31 százalékát pedig a Mol papírjai adták. A hitelintézeti részvény árfolyama soha nem látott magasságokban járt, elérte el 5719 forintot. Az 5640 forintos pénteki záróár azt jelenti, hogy a kurzus egyetlen hét alatt 5,82 százalékot erősödött. Ettől alig elmaradó mértékben, 5,47 százalékkal emelkedett a Matáv árfolyama, amely záráskor 867 forinton állt. Jóval ingadozóbb volt a Mol-részvények kurzusa, amelyet a varsói bevezetés híre fölfelé, a gázár-kompenzáció gyanánt befizetendő díj nagysága (hetvenmilliárd forint a várt negyvenmilliárddal szemben) viszont lefelé tolt. Az olajpapír így is 3,63 százalékot szedett magára, a hetet 12 690 forinton zárta. Nagy ralit tudhat maga mögött a FreeSoft. A Vodafone-nal nagy összegű beszállítói szerződést kötő cég papírjai több mint 11 százalékkal, 2000 forintig erősödtek.

Jóllehet a gyógyszerpapírok hét végi zuhanása az amerikai indexeket is megtépázta, a tengerentúli mutatók erősödéssel zárták a hetet. Még a nyersolajárak megugrása sem tudta megfékezni az emelkedést, amely mögött cégakvizíciós hírek állnak.