Külföldi és hazai szakértők egyaránt 50 bázispontos kamatcsökkentést várnak a monetáris tanács hétfői ülésén, és az árfolyamok alapján ezzel egyező a piac véleménye is. A hét elején még úgy tűnt, a lépés a forint gyengülése miatt veszélybe kerülhet, mára azonban a hazai fizetőeszköz ismét visszaerősödött a csökkentés szempontjából megnyugtató 245,50 forintos szint közelébe. A jelenleg 10 százalékos alapkamat ezzel 2003. november vége óta először lenne egy számjegyű, 9,50 százalékos értékkel.

A legfrissebb Reuters-pollban megkérdezett szakértők a jövő év első felében újabb kamatcsökkentésekre számítanak. Azt várják, hogy a jegybank 2005 első kamatülésén is kihasználja majd a lehetőséget a vágásra, amelynek mértékét 25 bázispontra taksálják.

A távolabbi kitekintés azt jelzi, hogy az első hónapokban 8,25-8,50 százalék környékére mehet le az alapkamat, ami egyben azt is jelentené, hogy az év második felében a jegybankra nem nehezedne ilyesfajta elvárás. 2005 végén a szakértők 8 százalékos alapkamatra számítanak.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szintén 50 bázispontos kamatcsökkentést vár hétfőn. Úgy véli, a lépést követően a forint enyhe, de határozott gyengülésbe kezdhet, ami egészen 250-255 forint közé tolhatja az euró árfolyamát. A Reuters körkérdése arra is felhívja a figyelmet, hogy a jegybankot érintő szabályozás megváltoztatásával a monetáris tanács januárban már megemelt létszámmal ülésezhet. Noha ez együtt járhat azzal, hogy a kibővült testület radikális kamatcsökkentésbe kezd, a megkérdezettek úgy vélik: a jegybank nem kockáztatja meg a forint hirtelen gyengülését. Ennek veszélyeire nemrég Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Rt. befektetési vezetője is felhívta a figyelmet: véleménye szerint nem kizárt, hogy a forintnak egy másik, a jelenleginél és a kormány által kívántnál is jóval gyengébb egyensúlyi árfolyama van. Azt megkockáztatni, hogy egy kierőszakolt leértékelődés egészen eddig a szintig eltolja a kurzust, veszélyes játék lehet.