Kiszállt az EBRD a Matávból

Az EBRD eladta Matáv-részvényeit Londonban a Portfólió.hu értesülése szerint. A zártkörű ügyletet a CSFB szervezte, az eladás múlt hét csütörtökön délután 5 órakor történhetett. A tranzakció keretében 13,5 millió darab Matáv-részvényt adtak el, 815 forintos átlagáron, az eladás értéke így 11 milliárd forint volt. A 13,5 millió darab részvény a Matáv közkézhányadának valamivel több mint 3 százalékát teszi ki. Az EBRD jól időzítette az eladást, a Matáv piaca most élénkült fel annyira, hogy rendes áron elmenjen a viszonylag nagy csomag. A 815 forintos részvényenkénti ár tartalmazott egy minimális diszkontot a tőzsdei 840 forintos árhoz képest, de ez egy ekkora csomag esetében normális. (VG)

A Slovnaft is TVK-tulajdonos

A Slovnafthoz vándorolt a TVK 8,02 százaléknyi részvénycsomagja a Hermész Mérnöki Tanácsadó és Nagykereskedelmi Kft.-től. Mivel mind a két cégnek a Mol a fő tulajdonosa, így a közvetett tulajdoni hányada nem változott a magyar olajtársaságnak. A Mol egyébként közvetve, illetve közvetlenül több mint 50 százalékos tulajdonosa a tiszaújvárosi cégnek. A közvetlen tulajdonát a piaci elemzők szerint azért nem emeli 50 százalék fölé a Mol, mert akkor újabb nyilvános vételi ajánlatot kellene tennie. (VG)

PSZÁF-nyilvántartásban a CA Tőkegarantált Alap

Nyilvántartásba vette a CA Szivárvány Tőkegarantált Alapot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, miután a november 15-től december 3-ig tartó jegyzési időszak sikeresen lezárult. A CA IB Értékpapír Befektetési Alapkezelő Rt. összesen 107 082 darab 10 ezer forint alapcímletű, összesen 1,070 milliárd forint névértékű befektetési jegyet értékesített. Az alap futamideje 2004. december 9-től 2007. december 14-ig tart. Az alap vagyonát 2008. január 13-ig osztják fel a tulajdonosok között. Az alap lejáratkori hozamát meghatározó összetett részvényindex és deviza-keresztárfolyam viszonyítási árfolyama a 2004. december 15-i index záró árfolyamaiból határozzák meg. (VG)