Kétnapi erőteljes gyengülés után tegnap újból erősödni tudott a forint a bankközi devizapiacon. Az euró jegyzése délutánra 247,00 forintra mozdult, ami közel egy egységgel alacsonyabb a pénteki 247,80/248,00 forintos szintnél. A forint sávon belüli pozíciója ezzel 31 bázispontot javult, és 12,51 százalékra változott.

Kereskedők beszámolója szerint a kereskedés alacsony likviditás mellett, meglehetősen lanyha érdeklődés közepette zajlott tegnap: a befektetők által indított tranzakciók így többször könynyen meg is rángatták az árfolyamot. A hét további részében a monetáris tanács közelgő ülése határozhatja meg a kereskedést, ami közvetetten a kincstárjegy-aukciók révén is éreztetheti hatását. Szakértők 50 bázispontos kamatcsökkentést várnak, ez a lehetőség a gyors profitszerzés esélyét kínálja a befektetőknek.

A dollár közel egy hét virágzás után ismét vesztett értékéből a nemzetközi piacokon, és nem kizárt, hogy újabb zuhanó trendbe esik. Ezt némileg tompíthatja a Fed, ami ma dönt az alapkamatról. A forinttal szemben mindenesetre gyengén teljesített tegnap a zöldhasú: árfolyama 188,00 forintról 186,00 forintra változott.

A bankközi forintpiac is nyugodt volt hétfőn: az overnight ráta 9,00 százalék közelében állt tegnap, a hosszabb lejáratokon pedig nem volt érdemi változás.

Bár az 1,345 dolláros szintet egyelőre feledi, ismét 1,330 dollárnál jár az euró a nemzetközi piacokon. A befektetők a múlt héten realizálták az euróbefektetéseiken elkönyvelt profit egy jelentős részét, most azonban ismét eladták a dollárt. Az amerikai Fed ma kamatról dönt, és újabb 25 bázispontos emelés valószínűsíthető. Ez az eurózóna színvonala fölé emelheti az irányadó kamatszintet az USA-ban, segítve ezzel az amerikai kontinensre áramló portfóliótőkét. Egyéb téren azonban a dollár rosszul áll, így érdemi változás állásában ma még nem várható.

A jen is javított helyzetén: a zöldhasú pénteken már 105,00 jen fölé csúszó kurzusát 104,66-ra szorította vissza tegnap. A további árfolyampályát a Bank of Japan reakciói is befolyásolhatják.