Szövetségben indítana offenzívát a kelet-közép-európai piac legnagyobb szereplői ellen az Österreichische Volksbank (ÖVAG). Egy hétfői bejelentés szerint a Volksbank Internationalen keresztül a régióban már eddig is szerepet vállaló intézmény a jövőben a német DZ-Bankkal és a WGZ-Bankkal, illetve a francia Banque Populaire-rel fog majd össze a jövőben. A megoldás: az új partnerek az ÖVAG Volksbank International nevű leányában vásárolnak részesedést.

A Volksbank csoport a kelet-közép-európai régió nyolc országában van jelen, és érdeklődnek új országok irányában is, részesedésük az egyes alpiacokon és a teljes piacon azonban ma még nem elegendő a dobogós helyezések megközelítésére sem. A régió legnagyobb szereplőjének, a KBC Banknak összesített mérlegfőösszege 29,0 milliárd eurós volt tavaly év végén a régióban, ehhez képest a Volksbank mérlege mindössze 2,8 milliárd eurót mutatott. Legnagyobb mérlegfőösszegű leánybankjukat éppen Magyarországon üzemeltetik, ezt Szlovákia és Csehország követi a sorban. A jövőben a tervek szerint a bank megkörnyékezné a bolgár piacot is.

A francia Banque Fédérale 24,5 százalékos pakettet szerezne a Volksbank Internationalban, a két német bank pedig összesen enynyit vásárolna meg. Így a részvények többsége továbbra is ÖVAG-tulajdonban maradhat. Az értékesítésből befolyó összeget a társaság hálózatának fejlesztésére fordítja. Konkrét tervekről a bank vezetése ugyan nem számolt be, azt azonban elárulták: az elkövetkező tíz évben a kelet-közép-európai bankpiac megnégyszereződésére számítanak, mostani döntésükkel pedig akár a legnagyobbakkal is szemtől szemben küzdhetnek majd. Nemcsak saját szervezetük folyamatos bővítését tervezik, de akvizíciós célokat is megfogalmaznak a jövőben.

A megvásárolt bankpakettek vételára nem ismert, a DZ Bank kelet-európai piacokért felelős igazgatósági tagja, Wolfgang Kirsch a Financial Times Deutschlandnak nyilatkozva azonban 250 millió eurósra taksálja a közel 25 százalékos részvénycsomagokat. A részvények átadására előreláthatólag 2005 első felében kerül sor. A DZ Bank hosszabb ideje partnere az ÖVAG-nak, Ausztriában közös lízingüzletágat vezetnek.

A Volksbank International a régióban mintegy 2400 alkalmazottal és 140 fiókkal dolgozik.