Az orosz gyógyszer-támogatási rendszerben bekövetkező változások hatásairól egyelőre nem sok konkrétumot. A Richter a múlt héten kiadott ugyan egy közleményt a rendelet hátrányos következményeiről, ám ennek szövegéből sok helyütt kiütközik, hogy az új feltételek még az érintetteknek sem egyértelműek.

A helyzetet bonyolítja, hogy az Egis a szektortársától merőben másképp értelmezi a július 1-jétől hatályba lépő rendeletet. Marosffy László, a cég vezérigazgató-helyettese szerint a jogszabály nem mondja ki, hogy elsősorban az Oroszországban gyártott készítmények maradjanak az ottani támogatott gyógyszerek listáján (a Richter értelmezésével ellentétben), csupán azt írja elő, hogy a lehető legolcsóbb terméket kell ajánlani. Vagyis nem zárja ki, hogy a külföldön előállított termékek is a "közgyógy"-listán szerepeljenek, igaz, e gyógyszerek általában nem a legolcsóbbak.

A Richter a feltételek változásának eredményeként a második fél évben 20 millió dolláros bevételkieséssel számol. Számításait arra alapozta, hogy az első negyedéves oroszországi exportjának mintegy a negyedét, vagyis 10 millió dollárnyi gyógyszert értékesített a listára. Az Egis másképp kalkulált, hiszen a jogszabályváltozást is másképp értelmezte. Marosffy László szerint a támogatott gyógyszerek listájáról levesznek egyes termékeket, de helyükre újakat tesznek fel. A listáról levett öt Egis-termék negyedévente 1,2 millió dollárt hozott a cég konyhájára, míg a hat új támogatott készítmény 300 ezres bevételt jelenthet, így 900 ezer dolláros negyedévi kieséssel lehet számolni. Mint mondta, ez nem több, mint a cég oroszországi exportjának 3, a teljes értékesítésnek pedig egy százaléka. Amenynyiben a listás termékek közül valóban csak a legolcsóbb és helyben gyártott cikkeket adják ki a patikák, a havi bevételkiesés az Egisnélegy millió dollárra tehető.

Ha a Richter rövid időn belül növelni tudja oroszországi kapacitását, akkor kevésbé járna roszszul, mint az Egis. Ez ugyanis lehetővé tenné, hogy a mostanihoz hasonló mennyiségben értékesítsen a listára, míg az Egis oroszországi gyárának elkészüléséhez még évekre van szükség.