Eseménydús 15 év áll a Budapesti Értéktőzsde mögött. A pesti börze újraindulásakor, 1990-ben az éves forgalom 3,5 milliárd forint volt, míg az idén várhatóan meghaladja majd az 5000 milliárdot. A tőzsdén lévő cégek ka-pitalizációja 15 évvel ezelőtt 38 milliárd forintot tett ki, míg a tavalyi év végére meghaladta az 5100 milliárdot és 2005-ben várhatóan még tovább emelkedik. Ezen időszak alatt a parkettre bevezettek 88 különféle részvényt, amelyekből ma 47-tel lehet kereskedni. Nemcsak a számok bizonyítják, hogy a BÉT 15 éves korára a magyar gazdaság megkerülhetetlen intézménye lett.

A BÉT vezető szerepe nagyban köszönhető annak, hogy megfelelő időben sikerült jó stratégiai döntéseket hoznia. A sikerekhez hozzájárult, hogy a magyar piac jól szabályozott, és rendelkezésre állt a megfelelő infrastruktúra ahhoz, hogy kereskedni lehessen. Mindemellett az üzleti modell is alkalmas volt arra, hogy rugalmasan alkalmazkodjon a piac elvárásaihoz.

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a háromszekciós piac (kötvények, részvények, származékos piac) kialakítása, illetve az elektronikus kereskedési rendszer bevezetése jó döntés volt. A több tőzsde által is működtetett kereskedési rendszer, az MMTS kapacitáskorlátok nélkül, hibamentesen szolgálja a három részpiac kereskedését, lehetőséget adva a távoli elérésre is. Sikeresnek bizonyult a határidős kereskedés 1995-ös elindítása is: az első év napi átlagos 1 milliárd forintos forgalma jelenleg már 9-10 milliárdot tesz ki. Ez alapján egyébként 2005-ben mintegy 7-8 millió kontraktus cserél majd gazdát a tavalyi 4,5-5 millió után.