Az átlagos tudással bíró plasztikokhoz képest többszörös - 15-20 ezer forintos - éves díj mellett árulják lakossági presztízskártyáikat a hitelintézetek: a magas díj ellenében az ügyfél egy sor - persze nem mindig érvényesíthető - többletszolgáltatáshoz juthat. A kondíciós listák alapján ezeket a kártyákat ugyanakkor valamivel olcsóbban lehet használni, mint a standard szolgáltatásokkal felvértezetteket: a készpénzfelvétel és az átutalások díja többnyire kedvezőbb az utóbbiakénál. (Az MKB Gold kártyáinál például a saját bankjegykiadó automatánál végrehajtott készpénzfelvét díjmentes az ügyfélnek.)

Az ügyféllel szemben támasztott követelmények bankonként igen hasonlatosak egymáshoz: gyakori előírás a legalább féléves számlamúlt, a hatjegyű havi számlaforgalom és a több száz ezer forintos átlagos egyenleg.

A kiemelt díjért cserébe az ügyfél minden egyes Gold kártyánál számíthat ingyenes biztosítási szolgáltatásokra: ez általában utazási, poggyász, baleseti, illetve betegséggel összefüggő károk ellen nyújt számára védelmet. A vásárlási tranzakciók természetesen ingyenesen végrehajthatók a plasztikokkal, és egyes esetekben hitelkeret is igényelhető. A sürgősségi szolgáltatások - letiltás, kártyacsere - szintén megszokott addicionális extrának tekinthetők csakúgy, mint a mobil- és internetbanki szolgáltatások.

A társkártyák díja a bankok többségénél megegyezik a főkártyáéval: ezalól kivételt jelent az Általános Értékforgalmi Bank MasterCard Gold kártyája, amelynek 18 ezer forintos éves díjához már csak 12 ezres éves társkártyadíj adódik.

A vagyonos, többnyire privát banki ügyfeleknek szánt plasztiklapok megjelentek a klasszikus hitelkártyák között is: a közlemúltban két hitelintézet is megkezdte olyan hitelkártyák forgalmazását, amelyekhez különböző kedvezmények és kényelmi szolgáltatások kapcsolódnak.

A HVB Bank - a MasterCard Europe kártyatársasággal együttműködve - 2005 májusától kezdte meg hitelkártyái kibocsátását lakossági ügyfelei részére: a hitelintézet négy plasztiklappal lépett piacra, amelyek közül az egyik a legfelső kategóriába tartozik.

A MasterCard Platina hitelkártyával a vagyonos, kiemelt ügyfeleit célozza meg a hitelintézet: a plasztiklaphoz utazási és életbiztosítás, illetve számos kényelmi szolgáltatás kapcsolódik. (A HVB Bank egyébként hozzávetőlegesen kétezer privát banki ügyfél számláját kezeli, amelyekhez 72 milliárdos portfólió kapcsolódik.) Az új plasztiklapokat - az ilyenkor megszokott módon - a bevezetéshez kapcsolódó kedvezményekkel árulja a HVB.

Az OTP Bank a múlt héten indította útjára - kizárólagos forgalmazóként - American Express (Amex) kártyáit. A legnagyobb magyarországi hitelintézet és az American Express között létrejött megállapodás értelmében az American Express Gold kártya és a Blue hitelkártya az OTP Bank teljes bankfiókhálózatában és az interneten is igényelhető. Az OTP Bank Private Banking ügyfelei részére elérhető American Express Gold presztízsértékű, nemzetközi felhasználású, forint alapú terheléses bankkártya, amelyhez számos speciális szolgáltatás kapcsolódik. A magyarországi viszonylatban egyedülálló termékek egyebek mellett hozzáférést biztosítanak az American Express 1700 tagot számláló nemzetközi utazásiiroda-hálózatához, illetve a hazai és nemzetközi vásárlási, utazási kedvezményekhez.