A forinterősödés mögött elsősorban külső tényezők állnak - világított rá Barcza György, az ING elemzője. Az eurózóna gazdasági növekedésével kapcsolatos aggodalmak felerősödtek az utóbbi időben. A kötvényhozamok Európában és az Egyesült Államokban is jelentős mértékben csökkentek, az amerikai tízéves állampapír hozama például tavaly tavasszal állt ilyen alacsony szinten. E tényezők eredményeképp a befektetők a magasabb hozamot biztosító feltörekvő piacok irányában mozdultak.

Továbbá kedvező a forint számára, hogy a költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmak alábbhagyni látszanak. Az elemző ennek ellenére nem javasol euróeladást, hiszen további forinterősödés már nem valószínű. Előrejelzése szerint az elkövetkező egy hónapban 250-253 forint között mozoghat az euró árfolyama. Később a lengyel választások által okozott bizonytalanság következtében, illetve a költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmak feléledésével az uniós valuta 255 forintig is erősödhet.

A dollár erősödése megtorpant, a jövőben korrekcióra lehet számítani - hangsúlyozta. Előrejelzése szerint az amerikai valuta kurzusa ismét 200 forint alá süllyedhet a közeljövőben.