Érezhetően nőhet a következő egy-két évben a bankfiókok száma Magyarországon. A hitelintézetek által közzétett tervek szerint 2007 végéig közel háromszáz új egységet nyitnak a nagyobb szereplők, jelenlegi hálózatukat nagyjából 20 százalékkal növelve. A fejlesztés tízmilliárdos nagyságrendű összesített költséget jelent az érintetteknek, hiszen egyetlen, teljes körű szolgáltatást nyújtó fiók létrehozása minimum 50-60 millió forintba kerül.

A bankok által közöltek alapján úgy tűnik, hogy a százas szám bűvös határnak tűnik, hiszen több piaci szereplő is ennyi egységben határozta meg a kívánatos hálózatméretet a közelmúltban. Ezek közé tartozik például a CIB Bank is, amely a jelenleg 62 tagból álló hálózatát kívánja 2006 végéig - ezek szerint több mint harmadával - ekkora méretűre bővíteni. A HVB Bank 2007-re tervezi legalább százra növelni fiókjainak számát: a most negyvennél több egységet számláló hálózat az idén húsz taggal bővül. (A bővítés persze komoly költségeket is jelent a HVB-nek: Matthias Kunsch vezérigazgató tájékoztatása szerint a tervekben tízmilliárd forint körüli összeg szerepel.) A százegységes fiókhálózat képét lebegteti maga előtt a Budapest Bank is: csak 2005-ben 14 értékesítési ponttal növekszik a hitelinézet hálózata, a háromjegyű fiókszám elérése pedig 2007 végéig történhet meg.

Szintén erős ütemben fejleszt a Raiffeisen Bank: a hitelintézet másfél éven belül 120 tagú fiókhálózatot kíván magáénak tudni Magyarországon. A valamivel több mint félszáz fiókot működtető MKB a következő három évben legalább harminc fiók megnyitását tervezi, többségében vidéken. Az Erste Bank - a fióknyitásokon túl - elsősorban nagyobb bevásárlóközpontokban megnyitott hitelcentrumokkal bővíti hálózatát: az idén megnyitott négy-hat egység kizárólag hitelügyintézéssel és -tanácsadással foglalkozik majd. Kisbenedek Péter elnök-vezérigazgató szerint a hitelcentrumok nagy előnye, hogy létrehozásuk költségei meg sem közelítik egy hagyományos bankfiókét, így jóval kisebb a bankra háruló, a beruházásból eredő kockázat.

Az új fiókok megnyitásánál a főváros, illetőleg a Budapest környéki gazdagabb települések, valamint a megyeszékhelyek szembeszökő előnyt élveznek. Az elmúlt két hónapban a Budapest Bank és a CIB két-két új fiókja egyaránt Budapesten nyílt meg, az Inter-Európa Bank pedig idén - az egy fővárosin kívül - Gödöllőn nyitotta meg új értékesítési egységét. A tendencia alól kivételt csak a Raiffeisen Bank jelent: a hitelintézet az idén megnyitott fiókjaiból egyet üzemeltet Budapesten, ám nyitott egységeket Hajdúböszörményben, Orosházán és Hatvanban is.