Pénz- és tőkepiac

Alig kell valakinek a nyugdíjjáradék

A legtöbben egyösszegben veszik ki megtakarított pénzüket az önkéntes nyugdíjkasszából, járadékot csak elenyésző számban kérnek az ügyfelek - mondja az Aranykor Nyugdíjpénztár.

Az Aranykor Nyugdíjpénztár adatbázisának vizsgálatából kiderül: a nyugdíjkorhatárt elérő pénztártagok szinte kivétel nélkül, 99 százalékban az egyösszegű kifizetés mellett döntenek a járadékszolgáltatással szemben annak ellenére, hogy utóbbi számos előnyt biztosít az ügyfelek számára.

A nyugdíjkorhatárt még el nem ért ügyfelek 10 éves tagság után vehetik ki a kasszából adómentesen a hozamot. Az ezzel a lehetőséggel élők háromnegyede a számla hozamtartalmára irányuló részletkifizetést igényelt a 2007. évi adatok szerint, a teljes összeget felvevők aránya meghaladta a 25 százalékot, egy részük pedig pénztári tagságát is megszüntette.

Aggasztó, hogy ez utóbbiak körében éppen annak a negyvenes korosztálynak az aránya magas, akik számára amúgy kulcsfontosságú a nyugdíjcélú megtakarítás a megfelelő időskori életszínvonal biztosítása érdekében. A megtakarítások egyösszegű felvételének kiemelkedő népszerűsége több okra vezethető vissza - mondja Kulyassa Krisztina, az Aranykor Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Egyrészt a nyugdíjkorhatárt mostanában elérők jellemzően rövidebb távon, 12-14 éven keresztül takarékoskodtak ilyen formában nyugdíjas éveikre (korábban számukra ez a megtakarítási forma nem volt elérhető), az így összegyűjtött pénz pedig egy összegben jóval vonzóbb, mint kisebb havi részletekben.

Másrészt sokan a nyugdíjba vonulás előtt szeretnének még egy-egy nagyobb beruházást elvégezni (például lakásfelújítás, autóvásárlás), s ennek költségeit nyugdíjcélú megtakarításaik felvételével fedezik. Az előtakarékosság során félretett pénz egyösszegű felvétele előtt érdemes alaposan tájékozódni az egyéb lehetőségekről, mivel sok esetben jelentős összegekkel gyarapíthatják megtakarításaikat a nyugdíjba vonulók egy helyes, a pénztár szakértőinek segítségével kialakított döntés nyomán – hangsúlyozta Kulyassa Krisztina.

Fontos figyelembe venni például, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások hozama háromévente adó- és járulékmentesen felvehető, így anélkül használhatjuk fel kedvező feltételek mellett félretett pénzünk egy részét, hogy befektetéseinket teljesen felszámolnánk. Ezt az irányt követve többéves távlatban jelentős hozamhoz juthatunk, melyet a megfelelő időben kamatadómentesen vehetünk fel, ez pedig olyan előnyt jelent, melyet az egyéb befektetési formák nem tudnak biztosítani.

Kulyassa Krisztina nyugdíjpénztár megtakarítás Aranykor nyugdíj
Kapcsolódó cikkek