Pénz- és tőkepiac

Viharkárok: mit lépnek a biztosítók? Szemléletváltás az ügyfeleknél

Hogyan, milyen intézkedések bevezetésével követik az időjárás változékonyságát a biztosítótársaságok?

A K&H biztosító legfrissebb közleményében Kaszab Attila, a nem-életbiztosítási üzletágvezetője elmondta: biztosítók már jó ideje felismerték, hogy alkalmazkodniuk kell a megváltozott időjárási viszonyokhoz.

A K&H biztosító statisztikái alapján az utóbbi öt évben egyre növekszik a viharok miatt bekövetkező, úgynevezett tömeges károk száma, amellett a károk értéke is évről évre emelkedik. A szélviharok, felhőszakadások, villámcsapások rendszerint a tavasz végi, nyári időszakra jellemzőek, de tavaly például több év eleji vihar is okozott jelentős károkat. A tömeges károk rendezésére a K&H biztosító két évvel ezelőtt egy külön eljárásrendet alakított ki, ami a gyors és gördülékeny kárügyintézést szolgálja. Ennek lényege, hogy a kárrendezés során, amennyiben erre szükség van, más területről is átcsoportosítanak szakértőket, illetve a helyi képviselőinket is bevonják a károk rendezésébe.

A biztosítók többsége megengedi a károsultaknak, hogy az ilyenkor szokásos szemle nélkül is megkezdjék a kár elhárítását, mindössze a káreseményt kell lefényképezni, vagy megőrizni a károsodott tárgyakat, a vihar által a tetőről lesorolt cserepeket. A K&H biztosító szinte minden évben alkalmazott úgynevezett csoportos méltányosságot az ilyen tömeges károknál, ami azt jelenti, hogy kivételes esetekben a szabályzatban kizárt károkra is fizettünk, vagy gyorssegélyt utaltunk a károsultaknak.

A biztosítóknak az új időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodásával párhuzamosan a lakosság részéről is megfigyelhető egyfajta szemléletváltás, és egyre többen ismerik fel, hogy az ingatlanok, ingóságok, mezőgazdasági területek védelmére időben gondolniuk kell.

károsult káresemény K&H biztosító viharkárok Kaszab Attila kárrendezés
Kapcsolódó cikkek