Pénz- és tőkepiac

Start Tőkegarancia: ötszörösére nőtt a szerződésállomány

A Start Tőkegarancia szerződésállománya idén június 30-ra a tavaly év végi állomány közel ötszörösére, 1 685 millió Ft-ra nőtt.

Értéke alapján a szerződések közel kilencven százaléka a pályázati kezességvállalásra (PKV), fennmaradó része pedig befektetési tőkegarancia (BTG) termékre vonatkozott. A Start vissza nem térítendő EU-s támogatások igénybevételéhez nyújt KKV ügyfelek számára pályázati kezességet, fedezet bevonása nélkül, illetve KKV-kba befektető ügyfelei részére befektetési tőkegaranciát.
 
2008. II. negyedévében a GOP-os pályázaton nyertes vállalkozások kerültek túlsúlyba az igényléseknél, míg 2007. szeptembere és 2008. márciusa között főként GVOP-s pályázatokon elnyert támogatásokhoz vették igénybe a PKV terméket a társaság ügyfelei.

A KKV ügyfelek jellemzően a támogatási szerződéskötés idején keresik meg a Startot a PKV termékre vonatkozó igénylésekkel. Ma még kevés olyan nagy értékű pályázati kiírást látunk, mely a III. negyedévben eljuthat a támogatási szerződések megkötésének szakaszába.” – összegezte tapasztalatait Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.
 
2008. június 30-ig 68 igénylést fogadott a társaság. A kockázatelemzési és értékelési folyamat során a Start az ésszerűen vállalhatónál magasabbnak ítélte a feltárt kockázatokat, így nem vállalt kezességet 13 esetben, amely közel 20%-os elutasítási aránynak felel meg.
 
Az eddig megkötött 49 szerződés átlagos értéke 2008. június 30-án 34,4 millió Ft volt. Az ügyfelek területi megoszlását illetően továbbra is a Közép-Magyarországi Régió vezet, a Start ügyfelei több mint felének Budapesten vagy Pest megyében van a székhelye.
 
A Start Zrt. 49 ügyfele közül 8 mikrovállalkozás, 22 kisvállalkozás és 19 középvállalkozás.


 
Előrejelzés 2008. II. félévére
 
"Ma még kevés olyan nagy értékű pályázati kiírást látunk, mely a III. negyedévben eljuthat a támogatási szerződések megkötésének szakaszába. KKV ügyfeleink ugyanis a támogatási szerződéskötés idején keresnek meg PKV termékre vonatkozó igényléseikkel. Emiatt kissé gyengébb III. és erőteljes IV. negyedévre számítunk.” – értékelte a Start 2008. II. félévi kilátásait Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Start Tőkegarancia Zrt. szerződésállomány kkv Zoltán Csaba
Kapcsolódó cikkek