Pénz- és tőkepiac

Néhány órán belül megszűnik a MÁV biztosító, és vele együtt a fedezet is

Fél napja maradt a MÁV biztosító egyesület azon tagjainak, akik még nem kerestek maguknak másik biztosítót.

Lejár a határidő

Péntek éjfélig szerződhetnek át következmények nélkül a MÁV Általános Biztosító (MÁV ÁBE) ügyfelei egy másik biztosítóhoz, aki azonban nem viszi át kötelezőjét, súlyos kockázatot fut, amellett a jelenleg érvényben lévő jogszabályokat is megsérti. A különleges átszerződési időszak alatt az autósoknak volt biztosítási fedezete, még ha ez az átszerződés előtti időszakra a MÁV ÁBE pénzügyi helyzete miatt csak elméletben volt is igaz. Az új biztosító ugyanakkor a szerződéskötés pillanatától kezdve helytáll, így aki hamar választott, most már biztonságban tudhatja magát. Problémát az jelenthet, hogy aki ma éjfélig nem köti meg új szerződését, annak nem lesz kötelező biztosítási fedezete.

Ezekben az esetekben a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kártalanítási alapja ugyan rendezi a számlát, így a károsultak legalább megnyugodhatnak, a szövetség ugyanakkor haladéktalanul leveri majd a károkozón a számlát, azaz kockáztatni most sem érdemes. Már csak azért sem, mert az az autós, aki leleményes módszerekkel akarja kivonni magát az átkötés alól (hallani olyan megoldásokról, hogy néhányan rendszám nélkül akarnak közlekedni év végéig) és megúszni a negyedik negyedéves díjat, dupla kockázatot fut, mert visszamenőleg az új biztosító időarányosan kifizetteti majd vele annak az időszaknak is a biztosítási díját, amelyre nem volt érvényes kötelezője.

Bevonhatják a rendszámot

Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, hogy szombattól, azaz augusztus 16-a éjféltől már nem fogadja el a MÁV ÁBE ügyfelei által bemutatott harmadik negyedéves befizetett csekkeket, díjfizetési igazolásokat, illetve zöldkártyákat a kötelező biztosítás meglétének igazolására. Továbbá fokozott közúti ellenőrzésekre kell számítani, és a fennakadó autósoktól bevonják a rendszámot.

MÁV ÁBE kötelező biztosítás
Kapcsolódó cikkek