Pénz- és tőkepiac

Az Enterprise Investors bejelentette az első kockázati tőkekezelő alapjának zárását

Az Enterprise Investors (EI), Közép-Kelet-Európa leghosszabb múltra visszatekintő tőkebefektető vállalata bejelentette új alapja, az Enterprise Venture Fund I (EVF I) végső zárását. Az alap – amely az EI csoport első kockázati tőkekezelő alapja – nagysága 100 millió euró.

Az EVF I befektetései 1-5 millió euró között mozognak majd projektenként. Az alap azon kis- és középvállalkozások, vállalatok számára nyújt majd pénzügyi segítséget a növekedéshez, amelyek akár a technológiai iparágban, akár a tradicionálisabb iparágakban működnek Lengyelországban, illetve a közép-kelet-európai országokban. Az Enterprise Investors csoport első kockázati tőkebefektető alapját azért hozták létre, hogy a Közép-Kelet-Európában dinamikusan fejlődő kis- és középvállalkozások tőkeigényét kielégítsék. Az EVF I a legnagyobb ilyen jellegű alap Lengyelországban és a közép-kelet-európai régióban. Az Enterprise Venture Fund I olyan vállalatok számára alakult meg, amelyek a technológiai szektorban (IT, telekommunikáció és média) tevékenykednek.

Az alap arra törekszik, hogy csak kisebbségi tulajdonosává váljon a kiválasztott vállalatokban és a felügyelőbizottság tagjaként segítse a vállalat tulajdonosait és menedzsmentjét. Az EVF I az első évben elsősorban Lengyelországban fektet be, majd azt követően kezdi meg a terjeszkedést Közép-Kelet-Európa más országaiban. A kockázati tőkebefektető csapat 2008 áprilisában alakult meg és jelenleg négy befektetési szakértővel működik.

Az Alapok mintegy 50 millió eurót fektettek be 11 vállalatba a technológiai iparágban. Számos lengyel és Közép-Kelet európai IT és telekommunikációs vállalat piaci értékének megnövelésében vett részt. Az EI alapjai a technológiai szektorban érték el a legjobb befektetési eredményeket, az eredeti olykor hétszeres megtérülést is hozott.

Az EI alapjai napjainkban részvényesként működnek az AVG Technologies, egy cseh vírusirtó szoftver szolgáltatóban – amelynek világszerte 70 millió felhasználója van –, valamint a Siveco-ban, Románia legnagyobb IT vállalatában. Az EVF I lezárásával együtt az EI működése során összesen 1,7 milliárd euró tőkét gyűjtött össze. A mai napig az Enterprise Investors által vezetett hat magántőke-kezelő alap 1,1 milliárd eurót fektetett be számos iparágban összesen 108 vállalatba Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában, Bulgáriában, Csehországban és a balti államokban. Az EI alapok eddig 91 befektetési exitet hajtottak végre, amelyek összes hozama elérte az 1,3 milliárd eurót. A fentiekből 25 exit IPO (tőzsdei bevezetéssel egybekötött elsődleges részvénykibocsátás) formájában valósult meg a Varsói Tőzsdén.

Enterprise Investors Lengyelország tőkebefektető vállalat Közép-Kelet Európa EVF I
Kapcsolódó cikkek