Pénz- és tőkepiac

Hatott a jegybankok akciója - Jókedv a pénzpiacon

A jegybankok összehangolt likviditást segítő akciója ma is derűs kereskedést hozott el a részvénypiacokon. A vezető európai indexek mindegyike remekel a délelőtti kereskedésben, a DJ Euro Stoxx 50 5,22 százalékos emelkedésben van, a londoni FTSE-100 6,61 százalékkal, a párizsi CAC-40 5,39 százalékkal, míg a frankfurti DAX index 3,92 százalékkal tudott feljebb kapaszkodni 11 óra után.

 A tőzsdei raliban szerepet játszik, hogy a pénzügyi felügyeletek év végéig visszavonták a bank papírok short-olását az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában, vagyis spekulatív eladói hullámot nem lehet előidézni az iparág részvényeivel. A lépés a legjelentősebb hatást a londoni tőzsdén tudta kifejteni, a HBOS árfolyama 52 százalékot emelkedett a betiltást követően. A bankot tegnap megvásárolta a Lloyds bankház. A Barclays Capital árfolyama pedig 58 százalékkal szárnyalt 457 pennyre.

A kontinensen is jól teljesítenek a pénzügyi szektor papírjai. A Deutsche Bank 15 százalékot emelkedett, árfolyama 57,73 eurón áll, míg a Credit Suisse 14 százalékot tudott felkapaszkodni. A globális hangulat mérésére szolgáló Dow Jones Stoxx 600 Index 2,7 százalékot ment fel ma reggel (ezt megelőzően 8,4 százalékot csökkent az árfolyam a héten).

Credit Suisse Deutsche Bank spekulatív eladói hullám CAC-40 FTSE-100 kapaszkodni jókedv DAX index rali barclays capital Dow Jones Stoxx 600 tőzsde mutaók árfolyam
Kapcsolódó cikkek