Pénz- és tőkepiac

Ír kormánygarancia minden bankbetétre

Brian Cowen miniszterelnök (Taoiseach) vezette ír kormány kedden két éves állami garancia vállalást jelentett be az ország összes bankbetétjére. A lépésre azért került sor, mert Írországot különösen súlyosan érintette az amerikai jelzálogpiac bedőlése: ugyanis az ország fő export piacának számító Egyesült Államok gazdasága lassul, miközben az ír növekedés javát biztosító építőipar és ingatlan piac is hatalmas csökkenéstől szenved.

 Írország volt az első EU tag, amelyik recesszióba süllyedt idén. Jellemzően az ír bankszektor döntő részét adják a nagy jelzálog hitelezők.

A mostani kormány garancia a jelentősebb ír hitelintézetekre vonatkozik: az Allied Irish Bank-ra, a Bank of Ireland-re, az Anglo Irish Bank-ra, valamint egyéb biztosítótársaságra, mint például az Irish Life and Permanent-re, az Irish Nationwide Building Society-re, illetve az Educational Building Society-re.

A garancia 2010 szeptemberében jár le, és a mai naptól kezdve azonnal hatályba lépett. Jellemzően az ír bankok csak hétfőn árfolyamértékük közel felét elvesztették. Az amerikai segélycsomag fennakadása a képviselő házon különösen rosszul érinti a Kelta Tigris nyitott gazdaságát. Az ír kormánykoalíció (Fianna Fael és a Zöld párt) már korábban, a Lehman Brothers csődjét követően állami garanciát emelt a bankbetétekre: 20 ezer eurós limitről 100 ezer euróig.

garancia Bank of Ireland Irish Nationwide Building Society ír kormány Anglo Irish Bank Allied Irish Bank Irish Life and Permanent Educational Building Society Zöld párt Fianna Fael Írország bankbetét Kelta Tigris
Kapcsolódó cikkek