Pénz- és tőkepiac

Lassan megnyugszanak a befektetők - Már emelkednek a tőzsdeindexek

A 700 milliárd dolláros amerikai mentőcsomag kissé átdolgozott tervét holnap ismét szavazásra bocsáthatják az Egyesült Államokban, a befektetőket látszólag megnyugtatta a hír.

A határidős piacon az amerikai indexek már emelkedést mutatnak: a decemberben lejáró S&P kontraktusok 2,6 százalékkal, a Dow Jonesra vonatkozó kötések 1,8, míg a Nasdaq-ra vonatkozóak 1,9 százalékos emelkedést produkáltak a délelőtt folyamán. A nyugat-európai indexeken sem látszik már meg, hogy amerikai társaik tegnap 7-9 százalék közötti zuhanást könyvelhettek el: a német Dax ugyan egy százalékot esett fél egyig, azonban a brit FTSE100, és a francia CAC40 csupán néhány tized százalékkal, de a pozitív tartományban jár.

A régiós börzemutatók valamivel nehezebben viselik a tegnapi pánik utórezgéseit: a WIG20 ugyan 0,13 százalékot erősödött, de az osztrák ATX 0,35, a cseh PX pedig 1,22 százalékot esett fél egyig. A BUX index alulteljesíti a régiót, fél egykor 1,53 százalékos mínuszban járt a budapesti parkett benchmark mutatója.

Pedig az amerikai mentőcsomag esetleges elfogadásának híre mellett optimizmusra okot más hír nem nagyon ad: a délelőtt folyamán érkeztek jelentések a teljes ír, és a hongkongi bankszektor problémáiról, a Dexia állami kisegítéséről, illetve, hogy a hitelpiaci válság elsőszámú európai áldozatánál, a svájci UBS-nél újabb leírások, és gyenge negyedéves eredmény várható.

Amerikában, a mentőcsomag érkezése előtt eldőlt a Washington Mutual után a Wachovia sorsa is: a hitelintézet lakossági, vagyonkezelői és befektetési banki üzletágait a Citigroup vásárolta meg. A Wachovia 3300 egységet számláló, 21 államot behálózó fiókhlózatáért mindössze 2,16 milliárd dollárt fizetett a Citi.

Az árupiacok is megélénkültek a mentőcsomag újraszavaztatásának hírére: az olajárak a tegnapi nagyjából 10 dolláros zuhanás után ma már emelkedtek a határidős piacokon. Az októberi szállítású brent ára 2,4 dolláros drágulás után 96,5 dollár környékén jár, miközben a WTI hordójáért már több mint 98 dollárt kértek fél egykor. Az azonnali szállítású arany unciájáért a tegnapi záróárfolyamnál 1,9 százalékkal kevesebbet, 892 dollárt kértek Londonban, azonban a decemberi szállítású nemesfém árfolyama csaknem 900 dollárig emelkedett. Árupiaci szakértők szerint, ha eldőlt az amerikai mentőcsomag sorsa, akkor a nemesfém árfolyama március után első alkalommal ismét 1000 dollár fölé emelkedhet unciánként.

részvény UBS Wachovia Citigroup válság
Kapcsolódó cikkek