Pénz- és tőkepiac

Válság: "A pesszimizmus mára teljesen eluralkodott"

Több mint egy éve tart a medvepiac és szinte minden nap újabb negatív csúcsokkal szolgált a tőkepiacokon. Hol az egyik, hol a másik pénzintézetről derült ki, vagy szivárogtatták ki, hogy bajban van. A pesszimizmus mára teljesen eluralkodott mind a befektetőkön, mind a döntéshozókon - írja Heim Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaság üzleti blogján.

Heim kiemeli: vadabbnál vadabb elméletek és igazságok jelentek meg arról, hogy hová vezethet ez a pénzügyi krízis. Ha valaki látni vélte az alagút végén a fényt arra azt mondták, te az nem a kijárat, hanem a szembejövő gyors és jobb, ha elállsz az útból.

Részben a piac nyomásának, részben a romló adatoknak tulajdoníthatóan az amerikai hatóságok végül rájöttek arra, hogy a jegybanki beavatkozások már nem elegendőek és szükség van a költségvetési pénzek bevetésére is a hitelválság korlátok között tartása érdekében - írja az elnök-vezérigazgató.

"Sokan azt mondják minek kimenteni a bankokat, inkább a népnek adják a pénzt. Azonban nekik nincs igazuk, mert a bankok a mai modern gazdaságok szükségszerű velejárói, akik nélkül nincs és nem működik a reálgazdaság sem."

Lehet, hogy kapzsik voltak a bankvezetők - sőt nem lehet, hanem biztos - de most segíteni kell, mert különben tényleg nagyobb lesz a baj, és nemcsak egy erős világgazdasági lassulást, hanem akár egy 1929-nél nagyobb válságot láthatunk - hívja fel a figyelmet Heim Péter.

A teljes írást elolvashatja a Világgazdaság üzleti blogján

Bank heim válság 1929
Kapcsolódó cikkek