Pénz- és tőkepiac

A szenátus igent mondott - Mi következik?

Ma éjjel az amerikai szenátus jóváhagyta a 700 milliárd dolláros pénzügyi segélycsomagot, amely a legnagyobb pénzpiaci intervenció a Nagy Válság óta - írja a Bloomberg gazdasági hírportál.

A csomag most ismét a képviselőház elé kerül, amely néhány napja elutasította a korábbi verziót.

Megnyugszanak a piacok? - VG-kommentár

Bár a csomag megvalósulása most már esélyesebb, ugyankkor a napokban is újabb és újabb csontvázak estek ki az amerikai (és európai) bankok páncélszekrényeiből.

A piacon ugyan némi megnyugvást hoztak a korábbi intézkedések is, de minden csak addig tartott, amíg egy újabb jelentősebb leírás, veszteség, vagy éppen csőd nem került sorra.

Csupán ettől az egyetlen - jóllehet nem kis összegű - csomagtól nem szabad csodát várni, a piacok további esését ez még nem lesz képes megállítani, hiszen a kiteljesedő bizalmi válság miatt a bankközi kamatoktól a reálgazdasági hatásokig mindezek csak most kezdenek visszahatni a tőzsdékre.

A subprime válság második felvonása tehát csak most kezdődik majd, amely akár produkálhat az eddigiekhez hasonló esetket is, de a jövőben egyre inkább a reálgazdasági része válik majd "látványossá".

subprime Szenátus csomag válság
Kapcsolódó cikkek