Pénz- és tőkepiac

Adófizetők járnak rosszul a tőkeemelési versenyben

Az ING Groep 10 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre – jelentette be a bank ma reggel. A hírre a holland bankcsoport szinte teljesen ledolgozta a múlt heti árfolyam veszteségét. Pénteken 27 százalékot esett az ING részvényára, miután 1,6 milliárd eurós hitel leírást jelentett a bank, illetve a harmadik negyedévre 500 millió eurós veszteséget vár a novemberi jelentésben.

Az ING csoport tőkeerősítését a holland kormány finanszírozza, ugyanis a jelenlegi pénzpiaci környezetben lehetetlen forrást szerezni. Hollandia egyébként 20 milliárd eurós csomaggal segíti az ország hitelintézeteinek tőkeerősítését. Várhatóan az Aegon biztosító is a kormányzati segítséghez folyamodik majd. A Rabobank Groep – a világ legnagyobb mezőgazdasági hitelezője – viszont egyelőre nem kér az állami pénzből.

Hollandia nem az egyetlen ország, amely közpénzt pumpál bankjaiba, hogy erősítse azok tőkéjét. Az Egyesült Királyságban és Svájcban korábban hasonló tőkeemeléseket finanszíroztak közpénzen (Royal Bank of Scotland és az UBS esetében). Elemzői vélemények szerint az államok beavatkozása a bankok tőkésítésébe versenyt generálhat a hitelintézetek között, ugyanis egyértelműen kompetitív előnyben részesül az a szolgáltató, amelyik kormányzati mentőövvel erősíti tőkefedezetét. A Merrill Lynch elemzői szerint ez más államokat is arra kényszeríthet, hogy pénzt pumpáljanak országaik legnagyobb hitelezőibe.

A Merrill szakértői szerint Németországban a Deutsche Bank emeli meg tőkéjét állami forrásból, mintegy 8,9 milliárd euró értékben. Olaszország legnagyobb bankja az UniCredit SpA 7,4 milliárd eurót emelhet, míg a legnagyobb francia BNP Paribas SA 7,3 milliárd eurós kormányzati segítségre fog szorulni – vélik az elemzők. A Merrill szerint az Egyesült Királyságban sem ért még véget a tőkeemelési hullám, várhatóan a Barclays Capital, amely már a hónap elején 5,1 milliárd fontot bevont magánbefektetőktől, további 6,5 milliárdos injekcióra szorulhat, várhatóan nehéz lesz kikerülni az állami forrás beemelését. A Merrill elemzői úgy számolnak, hogy Európában a hitelintézetek összesen még mintegy 73 milliárd euró értékben emelnek tőkét, amelyet leginkább közpénzből finanszíroznak a kormányok.

Németországban és Hollandiában szigorú feltételekkel adnak pénzt a bankoknak, például idén nem fizethetnek prémiumot a vezető tisztségviselőknek, illetve az igazgatósági tanácsba is helyet kérnek maguknak a kormányzati képviselők. Az ING-ben két helyre delegál igazgatót a holland kormány, és a csoport kénytelen eladni a tajvani életbiztosítóját. Az állami kézbe került kedvezményes részvényeket a mostani ár 150 százalékáért bármikor visszavásárolhatja a bank. Ma reggel 24 százalékot emelkedett az ING árfolyama 8,95 euróra. A kormány 10 euróért cserében ad vissza a bank papírjaiból.

Németország Hollandia UBS Deutsche Bank kormányzati beavatkozás állami segítség Svájc Royal Bank of Scotland tőkeemelés UniCredit ING Groep Egyesült Királyság közpénz barclays capital BNP Paribas Aegon Rabobank
Kapcsolódó cikkek