Pénz- és tőkepiac

Az elmúlt öt esztendő legnagyobb veszteségét jelentheti a Deutsche Bank

Az elmúlt öt év legnagyobb veszteségét jelentheti a Deutsche Bank a harmadik negyedévben, ami arra kényszerítheti Josef Ackermann vezérigazgatót, hogy tőkeemeléssel javítsa Németország legnagyobb bankjának helyzetét.

Az elemzői becslések szerint 154 millió eurós veszteséget fog jelenteni a Deutsche Bank (DB) az idei év harmadik negyedévére (szemben az egy évvel korábbi 1,62 milliárdos profittal).

A pénzügyi szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a DB maradt gyakorlatilag az egyetlen európai nagybank, amely eddig nem hajtott végre rekapitalizációt (az összes többi hitelintézet Svájctól az Egyesült Királyságig, vagy magán befektetőktől kényszerült tőkebeemelésre, mint például a Barclays vagy állami felvásárlásnak köszönhetően jutott forráshoz).

A német bank 2 milliárd euró körüli hitelt lehet kénytelen leírni és mérlegfőösszegét is mintegy 300 millió euróval lesz kénytelen lecsökkenteni –vélik elemzők, akik szerint elkerülhetetlen, hogy legalább 10 milliárd euró értékben ne kelljen tőkebeemelésre kényszerülnie a DB-nek. Josef Ackermann egyelőre nem akar, sem állami csapot, sem más külső forrást használni. A bank vezérigazgatója a Spiegel-nek úgy nyilatkozott, hogy „szégyellné magát” ha állami segítséget kellene elfogadnia.

Németország Deutsche Bank tőkeemelés Josef Ackermann Barclays spiegel DB német bank
Kapcsolódó cikkek