Pénz- és tőkepiac

Az euróhoz kötik a koronát

Az izlandi korona bedőlését hivatott megakadályozni a jegybank döntése, amely szerint a fizetőeszközt 131-es árfolyam értéken az euróhoz kötik. A héten további jegybanki intézkedéseket jelentenek be Izlandon – nyilatkozta a központi bank elnöke. A döntést megelőzően a korona 234,5-ös szintre gyengült az euróval szemben.

 Izlandi források megerősítették a 4 milliárdos orosz csomag megérkezését az országba. A szigetország jegybankja alig bírja győzni a bankszektor bedőlésének megakadályozását. A kedvezményes hitelek mellett, az ország második legnagyobb hitelintézetét kényszerült államosítani.

Piaci vélemények szerint a válságban alaposan megtépázódott Oroszország erejét akarja mutatni, ezért segíti ki a kis északi országot. Ugyanakkor a 4 milliárdos összeg kevés lesz a likviditás helyreállítására Izlandon.

A piac szerint nem elég hiteles lépés a korona euróhoz kötése, valamint a Landsbanki államosítása. Az ország költségvetését rendkívül megterhelheti a lépés. Izland államadóssága jelenleg a hazai össztermék 34 százaléka. Tegnap este a Standar & Poor’s lerontotta az ország hitelbesorolását, a korábbi +/A-1-ről, BBB+/A-2-re, illetve az izlandi korona is BBB/A-3-ra süllyedt a korábbi A-/A-2-ről.

korona BBB+/A-2 Oroszország Izland álamadósság euró Landsbanki hazai össztermék költségvetés
Kapcsolódó cikkek