Pénz- és tőkepiac

Bajban a devizahitelesek

Nehéz idők várnak a devizahitelesekre – állítják a pénzügyi elemzők. A hitelválság aláásta a bankok közötti bizalmat, ami a kamatok drasztikus emelkedését eredményezte már eddig, és fogja eredményezni a következő években is. Kérdés az is, hogy mi lesz a forinttal.

Ha bankok hiteleznek, a kölcsönadott pénzt elő kell teremteniük valahonnan. A forrás lehet saját betét, vagyis az ügyfelek pénze, lehet értékpapír-kibocsátás, amikor a bank részvényt vagy kötvényt bocsát ki, és azt eladja a piacon, vagy lehet más bank. Magyarországon a devizahitelezés elmúlt pár évben tapasztalt felfutásával az utóbbi forrás vált jellemzővé. A magyar bankok külföldi társaiktól, a nemzetközi bankközi piacon jutnak hozzá azokhoz a forrásokhoz, amelyeket aztán kihelyeznek lakossági, illetve vállalati ügyfeleikhez.

És éppen ebben rejlik a kockázat az adósok számára: ha a bankközi piacon megugranak a kamatok, akkor ez előbb-utóbb az ügyfelek havi törlesztőrészleteiben is meglátszik. És jelenleg pontosan ez történik: a bedőlő bankok, a piaci zuhanás, a gazdasági visszaesés réme bizonytalanságot keltett a piacokon; a bankok csak magas kamatok mellett hajlandóak egymásnak kölcsönt adni. A kamatok száguldását jelzi, hogy a svájci frankért most már 3,25 százalékot kell a bankoknak egy évre egymásnak fizetniük, az év elején pedig még csak 2,8 százalék volt a költsége. Kétéves időtávon még drámaibb az emelkedés: 2007 elején 2,4, 2006 októberében pedig 2,1 százalék volt ez az érték.

Nem véletlen, hogy a devizaalapú lakossági hitelek kamata is drasztikusan emelkedett az elmúlt két évben Magyarországon. A jegybank statisztikái szerint 2006 októbere óta a svájcifrank-alapú, szabad felhasználású jelzáloghitelek teljeshiteldíj-mutatója 0,7, a lakáshiteleké pedig 1,2 százalékponttal nőtt. Ez a havi törlesztőrészletben tízmillió forintos hitel esetén futamidőtől függően akár 5-10 ezer forintos emelkedést is okozhatott (amit a forint erősödése azonban eddig jó eséllyel ellentételezett). A trend megfordulására ráadásul a következő egy-két évben, amíg túl nem jut a világ a válság utóhatásain, egészen biztosan nincs esély.

Kérdés az is, mi lesz a forinttal. A nemzeti valuta nyár közepi csúcsa óta hét százalékkal gyengült az euróval, tízzel a svájci frankkal, húsz százalékkal pedig a japán jennel szemben, amit még a kamatemelkedésnél is jobban megéreznek a hitelesek. És nincs arra garancia, hogy a trend megtörik, sőt egyes vélemények szerint további drámai leértékelődés sem elképzelhetetlen. Az elemzői prognózisok mindenesetre 245 és 255 között ingadoznak, ami az euró ez év végi forintárfolyamát illeti.

adósok forint devizahitel futamidő havi törlesztőrészlet bankok
Kapcsolódó cikkek