Pénz- és tőkepiac

Brutális nap! Ma már 250 forintba is kerülhet az euró

Hatalmas esésben van a hazai fizetőeszköz a rossz pénzpiaci hangulatban. A forint euró árfolyama 249-es határértéken ingadozik, délben 248,62-n állt a kurzus.

 Suppan Gergely a Takarékbank elemzője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a forint most már bármikor átlépheti a 250-es határt az euróval szemben, ahogy a helyzet óráról órára eszkalálódik. A feltörekvő devizák mindegyike zuhan, ahogy a pánikszerű helyzetben a befektetők elhagyják a kockázatos eszközöket.

A régiónkban a forint nagyobb veszteségeket könyvel el, mint a lengyel zlotyi vagy a cseh korona. Előbbit támogatta a Fitch Ratings jelentése, amely Lengyelország felsorolását helyezte kilátásba ha az valóban bevezeti az eurót. A forintnál nagyobb zuhanásban van a dél afrikai rand, az izlandi korona, és a román lej is. Piaci pletykák arról szólnak, hogy a román jegybank már interveniálni készül –mondja az elemző. Jól mutatja a pánik szerű mozgásokat a piac is: Európában mínusz 5 százalékon állnak a vezető mutatók.

forint Takarékbank zlotyi izlandi korona korona dél afrikai rand Lengyelország Suppan Gergely euró részvénypiac Fitch Ratings elemző
Kapcsolódó cikkek