Pénz- és tőkepiac

"Leálltak a pozitív folyamatok" - a hitelminősítők véleménye Kelet-Európáról

A nemzetközi hitelminősítők célkeresztjébe került az utóbbi hetekben Kelet-Európa, benne Magyarország, miután a globális pénzügyi felfordulás okozta bizalmi erózió az adósi minőség megállapítására szakosodott cégek szerint kikezdte a befektetői kockázatvállalási készséget, és ezt e jórészt nagy külső finanszírozási igényű gazdaságok is megszenvedik.

Magyarország, amelynek adósosztályzati kilátását a Fitch Ratings pénteken stabilról negatívra rontotta, a Standard & Poor''s pedig a minap negatív kihatású figyelőlistára helyezte, csak egyik a hosszú sorban.

A Fitch nem sokkal a pénteki magyar kilátásrontás után bejelentette, hogy Ukrajna hosszú futamú deviza- és beladósság-osztályzatát az eddigi "BB mínusz"-ról egy fokozattal a már mélyen spekulatív "B plusz"-ra rontja, és az új besoroláson is fennhagyja a negatív kilátást.

Ugyanez a cég éppen egy hete egyszerre mindhárom balti köztársaság szuverén adóskockázati besorolását minősítette vissza, ráadásul szintén úgy, hogy az új, rosszabb osztályzatokon is fennhagyta a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást.

Észtország és Litvánia még így is az elsőrendű "A" sávban maradt, de Lettország rosszabbul járt: devizaadósságának besorolása az addig is csak közepes befektetői "BBB plusz"-ról "BBB"-re süllyedt. Ez - Bulgária és Románia hasonló osztályzatával együtt - a leggyengébb Fitch-besorolás az Európai Unión belül.

A Moody''s Investors Service a múlt hónap végén Bulgária és Lettország adóskockázati osztályzatainak kilátását rontotta, az előbbiét pozitívról stabilra, az utóbbiét stabilról negatívra.

A Standard & Poor''s szintén a múlt hónapban pozitívról stabilra rontotta Oroszország hosszú futamú - Magyarországéval egyező, "BBB plusz" - szuverén adósi osztályzatának kilátását, arra hivatkozva, hogy mélyül az orosz piacot eluraló likviditási válság, és egyre bizonytalanabb, hogy a kormány erre milyen gazdaságpolitikai választ ad.

A Fitch Ratings már néhány héttel ezelőtt figyelmeztetést adott ki arról, hogy romlanak a felzárkózó Európa gazdasági és adóskockázati kilátásai, és árfolyamválsággal kísért kemény landolást sem lehet kizárni "valahol a térségben".

A kelet-európai szuverén adósokról a Fitch által évente összeállított átfogó elemzések idei kiadása szerint a feltörekvő Európa korábbi adósi osztályzatjavulási lendülete kifulladt.

Az adósosztályzatokra érvényes pozitív és negatív kilátások egyenlege a tavaly augusztusi plusz 5-ről 2008 augusztusára mínusz 5-be fordult, vagyis a nyár végén már ennyivel több volt a leminősítést valószínűsítő negatív kilátások száma a felminősítésre jelölő pozitív kilátásokénál, állt az augusztus végi elemzésben.

A Standard & Poor''s londoni elemzői szintén azt állapították meg a cég Kelet-Európával foglalkozó múlt havi londoni szakszemináriumán, hogy leálltak a feltörekvő Európa adósminőségében 2000 óta érvényesült pozitív folyamatok.

Ezt jelzi, hogy a térségben jelenleg két ország - Lengyelország és az euróövezeti belépésre váró Szlovákia - szuverén adósosztályzatára van érvényben pozitív kilátás az S&P listáján, ugyanakkor nyolc ország - Magyarország, mindhárom balti köztársaság, valamint Románia, Szerbia, Kazahsztán és Montenegró - osztályzatát terheli leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás, illetve negatív felülvizsgálat, hangzott el a Standard & Poor''s londoni szakszemináriumán.

hitelminősítő Litvánia Lettország Ukrajna Magyarország S&P moody Lengyelország észtország balti Fitch
Kapcsolódó cikkek