Pénz- és tőkepiac

Magyar magánnyugdíj-pénztárak: egy év - 20 százalék veszteség

Közép-Kelet Európában a tőkefedezeti elven működő nyugdíjrendszerből 9 milliárd euró tűnt el a részvénypiacok zuhanásai miatt 2008 közepéig, a veszteség mértéke vagyonarányosan Magyarországon volt a legmagasabb, az időszak során 20 százalékkal csökkent a vagyon nagysága - írja a portfolio.hu.

A nyugdíjalapokból csak bizonyos korlátok között lehet a megatakarításokat kivenni - és csak az önkéntes pénztárak esetében-, emiatt a veszteség tisztán az árfolyamok előnytelen alakulásából származott, a veszteségek pedig a legnagyobb országokban egy teljes év megtakarításait emésztették fel - írja a portfolio.hu.

A veszteségek nagy része a részvénybefektetéseken képződött, a 9 milliárd eurós veszteség pedig a teljes kezelt 13 százalékát teszi ki. 2008 júliusi adatok alapján a közép-európai régióban összesen 70 milliárd dollár volt a nyugdíjpénztárak összes kezelt vagyona, amiből 42 milliárd eurót a lengyel nyugdíjpénztárak kezeltek.

Az országok többségében a Világbank ajánlásai alapján a nyugdíjreform részeként bevezetésre kerültek a magánnyugdíjpénztárak, köztük több helyen is egymás mellett működik egy kötelező és egy önkéntes pillér is. A veszteség 93 százaléka a 3 legnagyobb piaccal rendelkező országban képződött, Lengyelország áll az élen a maga 6 milliárd eurós csökkenésével, a sorrendben második Magyarország 2 milliárd eurós veszteséget könyvelhetett el.

Magyarországon a veszteség nagysága a teljes kezelt vagyonhoz viszonyítva még a lengyel nyugdíjalapokét is meghaladta, a kötelező és önkéntes magánnyugdíj-pénztárak 20 százalékos mínuszt könyvelhettek el a válság egy éves évfordulója alkalmából. A vagyonarányos veszteség azért lehetett magasabb nálunk, hiszen a választható portfóliós rendszer bevezetése miatt a nyugdíjpénztárak az időszak folyamán 10 százalékról 17 százalékra növelték a részvénykitettségüket, miközben Lengyelországban éppen az ellenkezőjét ment végbe, itt a részvényarány 38.5 százalékról 28.9 százalékra csökkent.

Mint ismeretes, szeptemberben a PSZÁF azt jelentette, hogy magán- és az önkéntes nyugdíj-pénztárak összesen mintegy 245 milliárd forintot buktak az első félévben.

A pénztárak igyekeznek megnyugató nyilatkozatokat tenni, mondván, hosszú távon bőven jól járnak tagjaik - legalábbis azok, akik nem elkövetkezendő pár évben mennek nyugdíjba.

Hamecz István, a Nemzeti Bank volt igazgatója, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója VGO Üzleti blogjában korábban szintén arra hívta fel a figyelmet: a sok évvel később visszavonulókat "az optimális befektetési horizont védi, amennyiben a portfolióikat optimálisan határozták meg."

vagyonarányos veszteség magánnyugdíj-pénztárak pillér nyugdíjalapok
Kapcsolódó cikkek