Pénz- és tőkepiac

Pénzügyi mentőöv a KKV-knak

Tőke Unió Program néven mikro-, kis- és középvállalkozások számára egyablakos ügyintézéssel tőkét, hitelt és EU-s forrásokat is bevonó komplex pénzügyi szolgáltatást indít a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa), valamint az MKIK és a VOSZ által tulajdonolt KA-VOSZ Zrt. – jelentették be az érintett szervezetek vezetői Veres János pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatójukon

A program keretében egy, a KKV-kat támogató tanácsadói hálózat felméri a vállalkozók terveit és forrásigényét, kialakítja a megvalósításhoz szükséges legjobb finanszírozási konstrukciót, segít megtalálni a forrást nyújtó partnereket és elkészíteni a megfelelő EU-s pályázatokat. A vállalkozókat egyablakos ügyintézés keretében a szerződések megkötéséig kézen fogva vezetik, és minden forrás mögött ott áll a Garantiqa készfizető kezességvállalása.

Veres János szerint nem válságkezelő programról van szó, de a kezdeményezés hozzájárul a KKV szektor dinamizálásához: A kormány a jelenlegi helyzetben legfontosabb feladatának a stabilitás megőrzését tekinti, ám eközben sem feledkezhet meg arról, hogy biztosítsa az előrelépés lehetőségét a magyar vállalkozások számára - nyilatkozta a pénzügyminiszter.

Az irodák a Tőke Unió Program ügyfélszolgálati irodáiként is működnek majd, a vállalkozókkal történő közvetlen kapcsolattartás ezen irodákon keresztül valósul meg. Ha a vállalkozónak nagy összegű hitelre, tőkebevonásra, esetleg EU-s pályázati tanácsadásra is szüksége van, akkor a Garantiqa Pont profi tanácsadói dolgozzák ki a cég számára a finanszírozási formák megfelelő arányát, felkutatják a forrást nyújtó partnereket (bankokat és kockázati tőke társaságokat), és szerződéskötésig, illetve az EU-s pályázatok beadásáig menedzselik az ügyet.

Akár tőkéről, akár hitelről, akár EU-s támogatásról van szó, minden forráselem mögött ott áll a Garantiqa készfizető kezességvállalása, ami csökkenti a finanszírozók kockázatát, és így javítja a KKV-k forráshoz jutásának esélyeit – mondta Radnai György.

A sajtótájékoztatón Krisán László bejelentette, hogy a KA-VOSZ és a Garantiqa közös pénzügyi szolgáltató társasága új beruházási termékkel lép piacra: a Széchenyi Kártyára épülő beruházási hitel, JEREMIE forrású és MFB Hitel kombinációjaként a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával jön létre.

A megbízhatónak minősülő Széchenyi Kártyás vállalkozók által akár ingatlan fedezet nélkül is igényelhető alacsony kamatozású hitel futamideje 10 év lesz. Ehhez továbbra is hinnünk kell a vállalkozókban és olyan hitelt kell kitalálni, ami nemcsak olcsó, de gyorsan és egyszerűen hozzáférhető. Az új hiteltípust a Széchenyi Kártyához hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a VOSZ irodahálózatában lehet majd igényelni, várhatóan 2009. tavaszától. Eddig két társaság jött létre a Tőke Unió Program működtetésének érdekében.

 

hitel Veres János garantiqua kkv finanszírozás
Kapcsolódó cikkek