Pénz- és tőkepiac

Többéves mélyponton a tőzsdemutatók: lassan érdemes beszállni

Ennek a hétnek a részvénypiaci vesztesége évek óta nem látott mélybe küldte a világ vezető tőzsdemutatóit. Elemzők szerint a pesszimista hangulat elérte azt a fokot, amikor már érdemes lehet a részvényekbe beszállni.

 A BUX index árfolyama annak ellenére van a leggyengébben teljesítők között, hogy a hét második felében zárva tartott a pesti börze– amikor világszerte 10 százalékot is meghaladta a mutatók zuhanása. Az elmúlt héten a Dow Jones ipari átlag 5,4 százalékot esett, az S&P 500 6,8 százalékot.

Ezt a hetet zuhanásban zárták a vezető európai mutatók is: a frankfurti DAX Index 10 százalékkal, a párizsi CAC-40 4,1 százalékkal, míg a londoni FTSE-100 4,4 százalékkal zárt alacsonyabban. Szűkebb régiónk is meredek két hetet tud maga mögött, október 8-a óta a prágai PX Index, a varsói WIG-20 és a BUX együttesen 28 százalékot estek, míg a bécsi ATX 18 százalékos csökkenést tud maga mögött. Jellemző, hogy a csökkenés tetemes részét ennek a hétnek az utolsó napjaiban szenvedték el a feltörekvő piacok is, Varsó például csak pénteken 6,7 százalékot zuhant.

Az idén 30 ezermilliárd dollár tőkét vontak ki a befektetők a részvénypiacokról, ebből csak az elmúlt hónapban 10 ezermilliárdnyi pénz tűnt el. Európában a recessziós félelem hatására, a bankszektorról más iparágakra is átterjedt a pánikszerű tőke kimenekítés. Elemzői várakozások szerint az európai vállalatok idén jelentős eredmény csökkenésről számolnak be: szeptember óta 19 százalékot esett a jövedelem a Stoxx 600 cégei között, az idei éves átlagot mínusz 4 százalékra várják. Az index ezen a héten 7,2 százalékkal csökkent 198,82 pontra, ami 2003 óta a legalacsonyabb értéke. A feltörekvő piacokat követő MSCI 8,3 százalékot esett a héten: Brazília, India és Oroszország húzta le leginkább a mutatót. Utóbbi az idei év legrosszabban teljesítő piaca, a moszkvai Micex ebben az évben eddig 73 százalékot esett.

tőke ATX PX Index CAC-40 WIG-20 FTSE-100 londoni Micex Oroszország Brazília frankfurti DAX index tőzsde Stoxx 600 varsói BUX párizsi bécsi mutató részvénypiac prágai India
Kapcsolódó cikkek