Pénz- és tőkepiac

Vigyázat, rejtse el adatait! Tombol a phishing!

Minél mélyebb a pénzpiaci világválság, annál több csaló próbál saját maga hasznot húzni a helyzetből. Erre legutóbb az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) hívta fel a figyelmet.

Ugyanis elszaporodtak a phishing támadások a piacokon: ál-e-maileken és -honlapokon keresztül csalók megpróbálják kicsalni óvatlan felhasználók adatait. A számos bank-tulajdonosváltás által okozott zűrzavarra próbálnak rájátszani, az új banknak, vagy akár pénzpiaci felügyelőnek kiadva magukat - idézi az FTC-t a BBC.

A Chase, a Wachovia és a Bank of America állnak a célzott bankok listájának élén - de a közeljövőben egyre több brit bank is célponttá válhat.

Nagy-Britannia bankjai is figyelmeztetnek: az idén 186 százalékkal megszaporodtak a phishing támadások a szigetországban: az első hat hónapban 20 682 támadást regisztráltak. Egy parlamenti csoport kijelentette, a személy igazolvány után most már a bankszámla-adatok számítanak a tolvajok első számú célpontjaként.

Egy másik kimutatás szerint a phishing-támadások idén már a Lehman Brothers összeomlása előtt elszaporodtak.

Két hónapja a VGO is közölt egy összefoglalót az internetes vírusokról, illetve ennek kapcsán az internetes bűnözésről, magyar phishing-támadásokról.

FTC internet pénzpiac phishing válság
Kapcsolódó cikkek