Pénz- és tőkepiac

Az amerikai elnökválasztás hatása a tőzsdemutatókra - Holnap kamatcsökkentés is jön

A vezető európai tőzsdemutatók kezdeti szerény gyengülésére számítanak a szakértők.

A tőzsdemutatók hétfőn már a negyedik egymást követő napon zártak növekedéssel annak köszönhetően, hogy a pénzügyi ágazat támogatására hozott jegybanki intézkedések megerősítették a befektetői bizalmat.

Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni tőzsde irányadó FTSE100 indexe 23 pontos csökkenéssel indíthat, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 hét pontos hanyatlással kezdhet kedden.

A szakértők szerint befolyásolja majd a keddi kereskedést az amerikai elnökválasztás, továbbá az a várakozás, hogy szerdán kamatot csökkent az Európai Központi Bank (EKB), valamint a Bank of England (BoE). Kedden reggel szerényen gyengült az euró a dollárhoz képest, és a dollár a jenhez viszonyítva.

A kőolaj ára mérsékelten csökkent. Ugyanekkor a New York-i DJIA határidős indexe 13 pont, a Nasdaqé 3,5 pont nyereségen állt. A vezető ázsiai tőzsdék vegyesen mozogtak, a tokiói értéktőzsde hat százalékot meghaladó emelkedést ért el. Röviddel 7 óra után az euró 1,2626 dollárra gyengült a hétfői 1,2632 dollárról. A dollár 99,14 jenről 98,90 jenre mérséklődött. Az euró 259,76 forintot ért a hétfő késő esti 259,72 forint után (+0,02 százalék).

A dollár 205,34 forintról 205,63 forintra emelkedett (+0,14 százalék). Ugyanekkor a Brent olajfajta hordónkénti ára decemberi szállításra 0,29 dollárral 60,19 dollárra gyengült.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek