Pénz- és tőkepiac

Duplájára emelték a csehek a bankbetétek állami garanciáját

A cseh kormány előterjesztését a banki törvény módosítására gyorsított eljárásban kedden hagyta jóvá a képviselőház. Ez az összeg a duplája az eddigi garanciának.

Az eurós garanciát mindenkor a folyó árfolyamon fogják átszámítani koronára, jelentette be még októberben Miroslav Kalousek pénzügyminiszter azt követően, hogy az pénzügyminiszterei Brüsszelben ilyen értelmű közös ajánlást fogalmaztak meg.

Az eddigi szabályozás 25 ezer euró értékig a betétek 90 százalékát garantálta, tehát a betétesek problémák esetén pénzük tíz százalékát elveszítették. Az új szabályok szerint viszont az 50 ezer eurós szint a betétek 100 százalékára vonatkozik.



A kormány javaslatát az ellenzék is támogatta. A szociáldemokraták korábban azt javasolták, hogy az állami garancia szintjét 100 ezer euróra emeljék. "Kétszer ad, aki gyorsan ad " - indokolta a szociáldemokraták álláspontját Lubomír Zorálek, a képviselőház szociáldemokrata alelnöke. Hozzátette: pártja támogatta a kormány előterjesztését, de ez nem zárja ki, hogy a következő időszakban újra beterjessze a 100 ezer eurós garancia javaslatot.

Csehországot a nemzetközi pénzügyi válság eddig nem érintette. Egy, a közszolgálati CTK hírügynökség által végzett felmérésből kiderült, hogy a helyi bankokban eddig nem jelentkeztek gondok, a magánszemélyeknek és a vállalatoknak nyújtott bankhitelek minősége jó.

A Cseh Nemzeti Bank is sajtóközleményben erősítette meg, hogy augusztusban az összes magánhitelnek mindössze 2,6 százalékát, a vállalati hiteleknek pedig 3,6 százalékát nem törlesztették. A cseh bankok kellő tőkével rendelkeznek a növekvő kockázatok fedezésére, hangsúlyozta a központi bank. Több cseh bank és pénzügyi elemző is úgy nyilatkozott: a betétgarancia összegének megduplázására a reális helyzet alapján nem volna szükség, a lakosság megnyugtatása érdekében azonban a döntés pozitívnak tekinthető.

garancia betér Bank
Kapcsolódó cikkek