Pénz- és tőkepiac

Egis 5 milliárd forint többletforgalom 2009-ben

Az Egis jövő évi konszolidált forgalmában 5 milliárd forint többletet hoz a lengyel Anpharm termékeinek átvétele, a konszolidált nyereségben pedig 1,2 milliárd forint plusz jelentkezik - mondta Marosffy László, az Egis vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Az Egis az októberben indult 2008-2009-es üzleti évében összességében 6 százalékos árbevétel-növekedéssel számol, az üzleti eredmény pedig várhatóan 4 százalékkal nő. Jövőre már a magyarországi piacon is szerény, 3 százalékos bővülést vár a társaság, arra alapozva, hogy a további árcsökkentéseknek már nincs tere, és pozitív trendforduló jelei látszanak a gyógyszerpiacon. Legnagyobb exportpiacán, Oroszországban dollárban 10 százalékos növekedést tervez az Egis, míg a többi FÁK-országban 15 százalékkal nőhet a forgalom. A kelet-európai piacokon 15 százalék feletti bővülés várható, ezen belül Lengyelországban - az Anpharm forgalom nélkül - 20 százalékkal nőhet a bevétel.

A nyugati késztermék és hatóanyag-kivitelben jövőre a forgalom csökkenésével számol a cég. Az Egis ebben az évben eladta 24,3 százalékos részesedését a lengyel Anpharm gyógyszergyárban, amely az Egis-hez hasonlóan a Servier cégcsoport tagja. Az üzletrészért cserébe az Anpharm generikus termékportfólióját, valamint készpénzt kapott. A pénzügyi zárás már megtörtént, de a termékek gyártását csak 2009-2010-től veszi át az Egis, a forgalmazást az Egis egyik lengyelországi leánycége végzi. A tranzakcióból a szeptember 30-án zárult üzleti évben 4,522 milliárd forint pénzügyi nyeresége keletkezett az Egisnek, ezt a negyedik negyedévben számolta el. A magyarországi piaccal kapcsolatban Marosffy László elmondta: az utóbbi negyedévben (július-szeptember) már csak 4 százalékos volt az Egis árbevétel-csökkenése az egy évvel korábbi bázishoz képest, míg a korábbi negyedévekben 8-10 százalékos visszaesést mértek.

A vezérigazgató-helyettes véleménye szerint trendforduló várható a gyógyszerpiacon, amit az is mutat, hogy a teljes magyarországi piac a szeptemberrel végződő 12 hónapban 4 százalékkal bővült, szemben az előző negyedévek mérséklődésével. A cégvezető összességében sikeresnek értékelte az Egis lezárult üzleti évét. Az anyavállalat árbevétele 4 százalékkal emelkedett, meghaladta a 96 milliárd forintot, adózás előtti nyeresége pedig 83 százalékkal 14,49 milliárd forintra nőtt. Az Anpharm-üzletből eredő nyereséget leszámítva is 32 százalékos volt az eredmény-növekedés - tette hozzá Marosffy László. Az adózott eredmény 13,959 milliárd forint volt, 82 százalékkal haladta meg az előző évit. Az eredmény 5,1 százalékkal emelkedett, 8,474 milliárd forintot tett ki. A belföldi árbevétel 8 százalékkal csökkent, 29,35 milliárd forint volt. Az forintban számolva 10 százalékkal nőtt, 66,66 milliárd forintot ért el, dollárban a növekedés 26 százalékos volt, az érték 402,3 millió dollár volt.

Egis gyógyszer kelet-európai piacon Marosffy László Anpharma Lengyelországban hatóanyag
Kapcsolódó cikkek