Pénz- és tőkepiac

Három éves mélyponton a kőolajár, 50 dollár alatt a brent

Ma délutánra kritikus szintet lépett át és több mint három éves mélypontra süllyedt a kőolaj árfolyama: az északi tengeri brent ára 48,54 dollárig csökkent a londoni ICE Tőzsdén, miközben az amerikai könnyűolaj (WTI) hordója 50,22 dollárt ér.

Árupiaci szakértők szerint nehéz lesz visszafogni a jegyzést, hogy ne vegye célba a 40 dolláros szintet, ha már átlépte az 50-es határt. Elemzők szerint a nagykitermelők mindent meg fognak tenni, hogy megakadályozzák a piac összedőlését. Nehéz megbecsülni, hogy milyen irányba mozdulhat a kurzus a következő 6-12 hónapban, annyi biztos, hogy a világkitermelés 40 százalékát biztosító OPEC tagállamokra hatalmas nyomás nehezedik, hogy a kereslethez igazítsák a kitermelésüket.

Az ármozgást meghatározó tényezők közül a felelős a görbe ilyen hektikus mozgásáért. Egyfelől gazdasági lassulás a vártnál hamarabb és súlyosabban érinti a világ legnagyobb felhasználóit. Az Egyesült Államokban folyamatosan halmozódnak a nyersolaj tartalékok (a ma publikálásra került adat szerint az amerikai olaj-felhasználás 5,2 százalékot zuhant az elmúlt 10 hónapban, amely 27 éve a legmeredekebb visszaesés). Japán már idén recesszióval zárja az évet, de a kínai gazdaság is fékcsikorogás közepette csökkenti a finomítókba küldött nyersanyag mennyiséget.

északi tengeri OPEC WTI kínai gazdaság felhasználás Japán amerikai könnyűolaj Egyesült Államok recesszió Brent
Kapcsolódó cikkek