Pénz- és tőkepiac

Leminősítés: miért éppen most? A Moody's alelnökének értékelése

Magyarország egyes adósmutatói "sokkal gyengébbek" más, azonos besorolású országokéinál, a Moody's Investors Service ezért tartotta indokoltnak rögtön a szuverén adósosztályzat rontását, előzetes negatív kilátás nélkül - mondta Jonathan Schiffer, a nemzetközi hitelminősítő alelnöke.

A Moody''s egy fokozattal, az eddigi "A2"-ről "A3"-ra minősítette vissza - vagyis még az elsőrendű "A" besorolási sávban hagyta - a magyar szuverén adósosztályzatot. A pénteki lépés előtt azonban nem jelezte az eddig stabil osztályzati kilátás negatívra rontásával, hogy leminősítésre készül. Az új osztályzatra viszont további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

Egyes magyarországi adósság- és likviditási mérőszámok "háromszor-négyszer-ötször rosszabbak", mint más, hasonlóan besorolt országoké - indokolta a lépést az alelnök.

Schiffer megfogalmazása szerint eddig az tartotta a magyar adósságot az "A2"-es osztályzaton, a besorolást pedig stabil kilátáson, hogy a piac mindig is nagyon kedvezően ítélte meg Magyarországot ahhoz képest, amit "a magyar adósság- és likviditási ráták egyébként sugalltak volna".

Magyarország eddig könnyen és olcsón vehetett fel kölcsönt, tekintettel arra, hogy mindig nagyon jó törlesztő volt. A könnyű és olcsó piaci hozzáférés ellensúlyozta "a nagyon kockázatos" adósság- és likviditási rátákat, és ez tette lehetővé a Moody''s számára a stabil kilátás fenntartását, egészen addig, amíg ez a könnyű feltételekkel, csekély felárakkal jellemzett hozzáférés fennállt, mondta a cég alelnöke.

Schiffer szerint a globális likviditás összeroppanása azonban nagyon gyors folyamat volt, és ez az a tényező, amely miatt a cég úgy érezte: nem követhető a szokásos eljárás, vagyis a leminősítés előtt először a negatív kilátás, majd a negatív figyelőlistára vétel.

Arra a kérdésre, hogy ebben az esetben csak a Magyarország számára jóváhagyott 25,1 milliárd dolláros pénzügyi védőcsomag miatt tartja-e továbbra is a Moody''s elsőrendű sávban a magyar adósbesorolást, az alelnök mindazonáltal határozott nemmel válaszolt, mondván: ehhez hozzájárul annak figyelembevétele is, hogy az EU-integrációs folyamattal a magyar jogi, szabályozói és intézményi rendszer rendkívüli mértékben megerősödött.

Magyarország - náluk közepes befektetői - "BBB plusz" adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings október közepén stabilról negatívra rontotta, a Standard & Poor''s pedig negatív kihatású figyelőlistára helyezte.

leminősítés moody A3 schiffer Fitch
Kapcsolódó cikkek