Pénz- és tőkepiac

Még csábítóbb a bankbetét

A jegybank hétfői, 50 bázispontos kamatcsökkentése még vonzóbbá teszi a lakossági lekötött forintbetéteket, hiszen tovább növekedett a rés a lekötött betéti kamatok és az irányadó ráta között, az előbbiek javára. Tekintettel arra, hogy a jegybank ezúttal fél százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre, egyáltalán nem biztos, hogy a piaci szereplők azonnal követik az árazásban, annál is inkább, mert a forrásokért folytatott küzdelemben ezt nem is igen engedhetik meg maguknak. Ennek megfelelően azok az ügyfelek sem járnak feltétlenül rosszul, akik a következő hetekben igyekeznek lekötni szabaddá vált megtakarításaikat, hiszen nem kell attól tartaniuk, hogy a hitelintézetek csapatostul módosítanának a kondíciós listákon. A bankok ráadásul – kevés kivétellel – visszavonásig hirdették meg most futó akcióikat, amelyek – rendszerint több feltétel együttes teljesülésekor – 13 százalékos vagy a feletti kamatokat is kínálnak.

A szabad pénzeszközökkel rendelkező megtakarítóknak ugyanakkor túl sokáig kivárniuk sem érdemes, hiszen a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint (VG, november 25.) akár már az idén is elképzelhető, hogy a jegybank ismét – a mostanihoz hasonló mértékben – csökkenti az irányadó rátát. Erre pedig már feltehetően a hitelintézetek is reagálnának, vagyis mérsékelnék betéti kamataikat.

Nehéz megítélni, milyen eredményt hoznak a hirtelen megugrott lakossági betéti kamatok, mert a legfrissebb statisztikák is szeptember végi állapotokat tükröznek. Az biztos, hogy a befektetési alapoknak nem jöttek jól a két számjegyű éves hozamokról szóló ajánlatok, hiszen már a múlt hónapban jelentős tőkekivonást regisztráltak. A lakossági betéteknél bőven van tere a növekedésnek: a szeptemberig tartó egy év alatt mindössze nyolc százalékkal emelkedett az állományuk, ez az éves infláció semlegesítésére is épphogy elég. Igaz, mind az összes lekötött betét, mind az éven belüli lekötések volumene ennél gyorsabban, 10,7, illetve 11,9 százalékkal gyarapodott. A lekötött betétek után fizetett átlagos kamatláb mértéke viszont mind októberben, mind ebben a hónapban jóval nagyobb lehet az eddiginél: bár az elmúlt évben az MNB által számolt ráta lassan feljebb kúszott, szeptember végén még 7,6 százalékot tett ki. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek