Pénz- és tőkepiac

Profit-figyelmeztetés várható az OTP-től

Az OTP holnap teszi közzé harmadik negyedéves eredményét. Nagy visszaesések még nem lesznek, de az év végére várt nyereség már veszélybe kerülhet.

A vezető hazai bankcsoport harmadik negyedéve láthatóan gyengébb lehet a különösen jól sikerült második negyednél - mondta lapunknak Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője, de hozzátette, a július és szeptember vége közötti időszakon még nem érződnek majd a Lehman-csőd utáni korszak problémái.

A Garancia Biztosító eladása és a nyitott devizapozíció hatása nélkül számolt nettó eredmény ennek ellenére 4,4 százalékkal 55,1 milliárd forintra csökkenhetett a negyedévben, és Herczenik nem lepődne meg, ha a cég holnap csökkentené eredménykilátásait. Az OTP 10 százalékos profitbővüléssel számolt 2008 egészére, ami 230 milliárd forint körüli nettó eredményt jelentene, ezt a Raiffeisen elemzője szerint kisebb mértékben lefelé kell majd módosítani: az új eredménycél 225 milliárd forint körül lehet.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője szintén 55 milliárd forint körüli negyedéves eredményt vár a Grancia és a nyitott devizapozíció hatását nem számítva a vezető hazai banktól a negyedévre, a teljes évvel kapcsolatban azonban nem mert jóslásokba bocsátkozni. "Már néhány nap alatt is olyan változások következhetnek be, amelyek a bank nagy mértékű céltartalék-emelésre kényszerülhet" - mondja az elemző. Ennek ellenére a Cashline újabban már óvatos vételre ajánlja az OTP-t, mivel a papírba már nagyon sok negatívum be lett árazva.

A harmadik negyedévben egyébként a devizapozíción további veszteséget szenvedhet el a bank. A második negyedben az erős forint miatt 10 milliárd forintot nyert ezen a tételen az OTP, a harmadikban azonban néhány milliárd forintos veszteségként jelenik majd meg az eredményeiben. A második negyedév kiemelkedő eredményéhez emellett hozzájárult az effektíve alacsonyabb adókulcs, és az átlag fölötti treasury eredmény is - ezek a harmadik negyedévet már nem segítik.

A kamatbevételben jelentős változást már nem vár Herczenik, a céltartalékképzés azonban fokozódhatott. Negyedéves összevetésben 4 százalékkal bővülhetett a hitelállomány - részben az árfolyamváltozások miatt - , éves összevetésben pedig 21 százalékos lehetett a növekmény.

részvény cashline Raiffeisen Bank OTP eredmény Herczenik Ákos Sarkadi Szabó Kornél
Kapcsolódó cikkek