Pénz- és tőkepiac

Változott az ingatlanalapok szabályzata

Több mint egytucat ingatlanalap működési szabályzatának módosítását engedélyezte a pénzügyi felügyelet.

Egyebek között a CIB, az OTP, a Raiffeisen és az Európa ingatalanalapjainak szabályzata is módosul. A felügyelet két hete függesztette fel az ilyen alapok forgalmazását, mert a felgyorsult tőkekivonás miatt tartani lehetett attól, hogy egyes alapok esetében elfogy a likvid tartalék, és az ingatlanok kiárusításába kell kezdeni, ami nem szolgálná a többi befektető érdekét.

A PSZÁF nem titkolta, hogy azt várja az alapkezelőktől, hogy tudassák a befeketetőkkel, az ingatlanalap nem úgy működik, mint egy folyószámla, hogy ki-be lehet belőle ugrálni, hosszú távú, korlátozottan likvid Ennek megfelelően használják ki a törvény adta lehetőséget, és 90 napra tolják ki a befektetési jegyek korábban megszokott 3 napos visszaváltási határidejét.

Az alapok többsége valószínűleg eleget is tett ennek a felhívásnak. A PSZÁF határozata szerint a portfolió egyes elemeinek értékelési szabályainak változása a fentiekben elrendelt közzétételt követő 5. napon, a befektetési jegyek folyamatos forgalmazásának szabályait érintő módosítás a közzététel napján, vagyis ma léphet hatályba.

A PSZÁF és a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége a kora délutáni órákban tart sajtótájékoztatót arról, mi is várható még az ingatlanalapokkal kapcsolatban. Szintén mára várható, hogy Sólyom László köztársasági elnök aláírja az MFB-ről szóló törvény módosításait, ami szintén megkönnyíti az ingatlanalapok helyzetét. Például hitelt vehetnek föl a portfólió 50 százalékáig, amit nem csak ingatlanvásárlásra és fejlesztésre, de most már a befektetési jegyek visszaváltására is használhatnak.

alapkezelés PSZÁF BAMOSZ tőkekivonás ingatlan befektetés válság ingatlanalap
Kapcsolódó cikkek