Pénz- és tőkepiac

Zárt végű lesz a Raiffeisen ingatlanalapja, az OTP-é 90 napra fizet

Hétfőtől újra indul az OTP és a Raiffeisen ingatlanalapja, a cégek 90 napra válták vissza a befektetési jegyeket, a Raiffeisen emellett zárt végűvé alakítja az alapját.

Két alapkezelő már közölte, mi történik ingatlanalapjaival a hétfői újraindulás után. A Raiffeisen Ingatlan Alap és az OTP Ingatlanbefektetési alap is 90 napra vállalja majd a befektetési jegyek visszaváltását. Azok az ügyfelek, akiknek ennél gyorsabban kell a pénz, az alap befektetési jegyeinek fedezete mellett kaphatnak hitelt a Raiffeisen, illetve az OTP Banktól.

Ennek kamata az OTP-nél állítólag kedvezményes lesz, jelenleg azonban ha a futamidő végén kívánja az ügyfél rendezni a tartozást egy összegben, a hatályos kondíciós lista szerint 21,5 százalékos kamatot kell fizetnie. A Raiffeisennél ilyen terméket nem találtunk a kondíciós listákban.

Az ingatlanalapok vagyona két részből áll: likvid eszközökből (például bankbetét, állampapír), illetve ingatlanokból. Utóbbiakat - érthetően - nem lehet néhány nap alatt kedvező áron értékesíteni, így nehéz helyzetbe kerülnek azok az alapok, amelyekből elfogy a likvid tartalék, a befektetők viszont további tőkét szeretnének belőlük kivonni. Ez történt a hónap elején a piaci információk szerint egyébként igen értékes ingatlanportfólióval rendelkező raiffeisenes ingatlanalappal is.

Az alapkezelő valószínűleg ezért döntött úgy, hogy megpróbálja zárt végűvé alakítani az alapot, így a futamidő végéig nem válthatják majd vissza befektetési jegyeiket a befektetők. Azok, akik az átalakulás előtt ki szeretnének szállni az alapból, az aktuális nettó eszközértéken visszaválthatják majd a befektetési jegyeiket, a maradóknak tőke- és hozamgaranciát ígér a Raiffeisen.

Az OTP sem szeretné elveszíteni az ingatlanalapjából kivonuló ügyfeleket, így azoknak, akiknek november 10-én még volt az alapban tőkéjük, hat hónapos 13 százalékos kamatú betétakciót hirdetett.

OTP Raiffeisen alap felfüggesztés tőkevédelem befektetés válság ingatlanalap
Kapcsolódó cikkek