Pénz- és tőkepiac

A növekvő szigorban a túlélésért küzdenek a lízingcégek

Többlettartalékolási kötelezettséget ír elő a kockázatos termékekre januártól a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a finanszírozó cégeknek azokban az esetekben, amikor az ügyfél által fizetett önerő kevesebb mint 20 százalék, a konstrukció futamideje pedig meghaladja a 96 hónapot.

Ezeknél az utóbbi években elterjedt, rendkívül kockázatos ügyleteknél a visszaszorítás érdekében a piaci szereplők önszabályozása már nem elég, a hatóságnak kell beavatkozni az őt megillető jogkörökön belül – mondta el lapunknak Binder István, a felügyelet szóvivője.

Közben a finanszírozók egyelőre nem az adósválság (bedőlt hitelek), hanem a készletfinanszírozás miatt aggódnak – hangzott el az MKB Euroleasing által szervezett sajtótájékoztatón, ahol a közelmúltban alakult autós nagykoalíció problémáit, feladatait ismertették az érintettek.

Kühne Attila, a társaság kereskedelmi igazgatója elmondta: hatalmas gondot jelent, hogy a kereskedésekben óriási eladatlan készletek halmozódtak fel, ezek finanszírozása pedig megdrágult. Mint mondta, a cél az, hogy ezeket a készleteket legfeljebb három hónapra elegendő szintre szorítsák le, ez lehet ugyanis a szektor túlélésének és a munkakelyek megtartásának egyik módja – tette hozzá a szakember.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

PSZÁF finanszírozó MKB Binder lízing munkahely
Kapcsolódó cikkek