Pénz- és tőkepiac

MÁV biztosító: nincs, és mégis van?

Annak ellenére hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nyáron visszavonta tevékenységi engedélyét, hivatalosan mégsem szűnt meg a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE).

Egy jogi anomália (két különböző jogszabály ütközése) miatt a biztosítóegyesületet annak ellenére nem törölték a társadalmi szervezetek nyilvántartásából, hogy a PSZÁF több hónapja visszavonta a biztosító tevékenységi engedélyét.

A probléma megoldására a hatóság úgynevezett jogegyeségi döntést kért a legfelsőbb bíróságtól, amely tisztázza majd a visszás helyzetet. A felügyelet álláspontja szerint egyébként az engedély visszavonásával megszűnt az egyesület - tájékoztatta lapunkat Binder István szóvivő. A kérdésben december közepén, azaz a közeljövőben születik döntés.

Közben fokozza az izgalmakat a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) is: Trunkó Barnabás főtitkár ugyanis ismét hangott adott a szövetség sérelmeinek, melyek szerint a MÁV Biztosító Egyesület egykori ügyfelei által külföldön okozott károkat nekik kell (a Nemzeti Irodának) kifizetniük utólag, mert ezeket az egyesület nem rendezte.

Az ilyen jellegű kötelezettségek már elérik az 1.8 milliárd forint, amit a biztosítóknak kell összeadniuk, de végső soron az autósokat terheli - mondta Trunkó Barnabás, a MABISZ főtitkára. A szövetség elnöksége ezért arra kötelezte a Nemzeti Irodát, hogy ezeket a követeléseket közvetlenül a károkozó üzembentartók ellen érvényesítse a veszélyközösség tehermentesítése érdekében. Ezek a kifizetések ugyanis megjelennek az kgfb üzletág kárszükségletében, és díjemelő tényezőként működnek.

Trunkó Barnabás elmondta azt is:is több olyan eljárásról tudnak, amelyben a fedezet nélkül maradt egykori MÁV ÁBE-s ügyfelek a PSZÁF ellen kezdeményeztek pert, kifogásolva a hatósági ellenőrzés hatékonyságát.

Kérdésünkre ezzel kapcsolatban Binder István hangsúlyozta: tudomásuk szerint mostanáig egyetlen korábbi MÁV ÁBE károsult, vagy ügyfél sem indított pert a felügyelet ellen.

Mabisz per Trunkó MÁV ÁBE Binder pszáf kgfb
Kapcsolódó cikkek