Pénz- és tőkepiac

Újabb kamatcsökkentés jöhet - Élénkítő programok a láthatáron

Keresztülvihetőnek tartotta a további kamatcsökkentést Ben Bernanke Fed elnök hétfőn texasi üzletemberek előtt mondott beszédében. Mindamellett figyelmeztetett: behatároltak a kamatcsökkentésnek az élénkítő hatásai az amerikai gazdaságra, amely Bernanke szerint még jövőre is gyengélkedni fog.

A Fed irányadó kamata jelenleg 1 százalék - ilyen alacsony kamatszintre az elmúlt fél évszázadban csak egyszer volt példa - s elemzők arra számítanak, hogy a Fed következő, december 15-16-án tartandó kamatdöntő ülésén ismét a kamat csökkentéséről fognak határozni.

Bernanke ugyanakkor határozott intézkedéseket sürgetett az amerikai gazdaság védelmére, s közölte, hogy miután a kamatok a zéró szinthez közelítenek, a Fed a maga részéről értékpapírok vásárlásával, illetve a piacok háttértámogatásával igyekszik hozzájárulni a pénzügyi stabilitás megteremtéséhez.

Henry Paulson pénzügyminiszter Washingtonban arról beszélt, hogy tárcája aktívan dolgozik újabb gazdaságélénkítő programokon a pénzügyi rendszer megszilárdítása, a hitelnyújtás aktivizálása végett.

Fed Henry Paulson kamat
Kapcsolódó cikkek