Pénz- és tőkepiac

A Citi és a Bank of America bejelentésére zuhant az árfolyam

Évtizedes mélypontra került a bizalom az amerikai bankszektorban, miután az Egyesült Államok legjelentősebb hitelintézetei, a Bank of America (BoA) és a Citigroup a várakozásokat alulmúló tragikus utolsó negyedéves számokat közölt. Mindkét bank arra kényszerül, hogy átdolgozza a korábbi évek stratégiáját és stabilizálja tőkehelyzetét a következő hónapokra. Ennek eléréséhez kikerülhetetlenné vált a kormányzati tőkejuttatás.

 A Citi és a BoA egymás után jelentettek múlt hét csütörtökön és pénteken. Előbbinek árfolyama 20 éves mélypontra esett, egészen pontosan a felére, 3,50 dollárig zuhant, miután a negyedéves vesztesége elérte a 8,29 milliárd dollárt. A Citi vezérigazgatója, Vikram Pandit a rossz hírt enyhítendő, bejelentette, hogy felhagy a bank korábbi stratégiájával, és a pénzügyi szolgáltatásokat ketté bontja: a Citicorp-hoz kerül a bank megmarad központi tevékenysége: a vállalati hitelezés, private banking, és értékpapír ügyletek. Viszont eladásra kerül a periférikus tevékenységeket egybegyűjtő Citi Holdings, amelybe a fogyasztói hitelek, lakossági üzletág, életbiztosítást csoportosítják, de ide kerülnek azok az eszközök is, amelyekre az amerikai kormány már korábban garanciát vállalt. A bank eddig 45 milliárd dolláros kormányzati infúziót volt kénytelen elfogadni, elemzők szerint további tőkejuttatásra is szüksége lesz még.

A Citi bejelentésével szinte egy időben közölte a számait a BoA, amely 1991 óta először jelent negyedéves veszteséget: 1,79 milliárd dollárt. Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a bank vezérigazgatója, Kenneth Lewis túl vállalta magát a hitelkrízis kirobbanása óta zajló felvásárlásaival, ami tönkre teheti a bank tőkeerősségét. Leginkább a világ legnagyobb brókerházának, a Merrill Lynch-nek az abszolválása akadhat meg a BoA torkán. Az ügy annyira kényes, hogy a Fed és a pénzügyminisztérium, a tranzakció végrehajtása érdekében 20 milliárdos tőkeinjekcióhoz juttatja az akviráló bankokat, és 118 milliárd dolláros eszköz garanciát is vállal a BoA hiteleire.

Citicorp Citigroup Vikram Pandit Kenneth Lewis Citi Holding Bank of America
Kapcsolódó cikkek