Pénz- és tőkepiac

Autósok figyelem! Mától kéri a rendőr a kötelező csekkeket!

Éjféltől nem élnek a 2008-as kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb).

Aki mától egy rendőri igazoltatás során nem tudja bizonyítani, hogy van érvényes kötelező biztosítása a 2009-es évre, azontúl hogy megbüntethetik, szélsőséges esetben a rendszámát is bevonhatják, amellett -és ez kétségkívül a legsúlyosabb következmény- ha kárt okoz, saját magának kell fizetnie annak költségeit. Mindez pedig egy személyi sérüléssel járó, vagy egy külföldi kár esetén akár milliós kiadás is lehet.

A közúti ellenőrzés során a hatóság a biztosítási kötvényt, a sárga csekket, vagy a biztosító által kiállított igazolást kéri, a banki átutalásról szóló saját értesítő nem alkalmas a biztosítás meglétének igazolására.

Azoknak az autósoknak, akik eddig nem kapták meg választott biztosítójuktól a csekkeket, haladéktalanul intézkedniük kell díjhátralékuk rendezése miatt, hiszen a kötelező biztosítás igazolása minden esetben az ügyfél felelőssége, nem a biztosítóé. Az elmúlt évek gyakorlata szerint ugyanakkor azok a társaságok, amelyek adminisztrációs problémák miatt esetleg nem tudták határidőig kiküldeni a csekkeket, 30, vagy 60 napos díjhalasztást ajánlanak ügyfeleiknek, addig pedig igazolást állítanak ki nekik.

A biztosítóegyesületekhez szerződött ügyfeleknek (Közlekedési Biztosító Egyesület, TIR Biztosító) nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy januártól  ezek alapszabályába komoly változások kerültek bele ami az utólagos pótdíjbefizetéseket illeti. A tavalyi MÁV ÁBE fiaskó után ezeknek is érdemes utánanézni, ugyanis szemben a korábbiakkal, idén bizonyos, indokolt esetekben már kötelezhetőek az egyesületek ügyfelei, azaz tagjai az utólagos pótdíj befizetésére.

igazoltatás alkusz biztosítás kötelező csekk kgfb rendőr
Kapcsolódó cikkek