Pénz- és tőkepiac

Jól hozott a konyhára az árupiac - Szakértői tanácsok

Talán a részvényekénél is nagyobb a növekedési potenciálja jelenleg az árupiaci eszközök egy részének a tavalyi év második felében bekövetkezett lejtmenetet követően – véli Szűcs Örkény, a Solar Capital vezérigazgatója.

A szakértő elsősorban az élelmiszer-alapanyagok – ezen belül pedig leginkább a gabonafélék – árának felfutására számít az idén. Ennek oka: a gazdasági lassulás az ipari fémek és az energiahordozók árának csökkenését, ha nem is teljes mértékben, de indokolja, ezzel szemben a mezőgazdasági termények fogyasztási oldala ilyen rövid idő alatt nem változhat meg drasztikusan.

Az élelmiszer-alapanyagok mellett kiemelten ígéretes befektetési lehetőséget lát Szűcs az aranyban is, amelynek unciánkénti ára a szakember szerint rövidesen ismét átlépheti az ezerdolláros szintet. Közvetlenül az árupiacokon azonban nehéz kereskedni.

Egy átlagos befektető alapokon keresztül érheti el hatékonyan ezeket a piacokat, és a hazai konstrukciók közül akad jó néhány, amely az elmúlt hetek árupiaci ralijának köszönhetően rövid távon ismét szép teljesítményt produkált. Kiemelkedően teljesített például a CIB Nyersanyag Alapok Alapja és a Budapest Energia Alap, ezek az elmúlt egy hónapban 13,45, illetve 7,71 százalékos hozamot biztosítottak az ügyfeleknek.

Továbbá csaknem 4,5 százalékos hozammal büszkélkedhet a BNP Paribas árupiaci alapja ugyanebben az időszakban, és nagyjából 2 százalékot hoztak a klienseknek a Budapest Alapkezelő Metálmix, illetve Agrár elnevezésű konstrukciói is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Solar Capital agrár CIB Nyersanyag Alapok Alap BNP Paribas Budapest Alapkezelő Budapest Energia Alap Metálmix árupiac
Kapcsolódó cikkek