Pénz- és tőkepiac

Juncker az idei év végén várja az euróövezet gazdaságának élénkülését

Az euróövezeti pénzügy- és gazdasági miniszteri csoport, az Eurogroup elnöke az idei év végére várja az élénkülés megindulását az euróövezetben. Jean-Claude Juncker a Deutsche Börse által rendezett fogadás alkalmából beszélt erről - tudósít az MTI-Eco.

Juncker ugyanakkor úgy véli, hogy az idei év egésze még a tavalyinál is nehezebb lesz az eurózóna országai számára, és nem osztja azokat a véleményeket sem, hogy a mélypontot már elérte volna az euróövezeti gazdaság. Abban azonban a német Bundesbank elnökével, Axel Weberrel egyetértenek, hogy a gazdasági élénkülés év végi kezdetét követően a fellendülés 2010-ben indul meg.

Axel Weber korábban a Bild-Zeitung hétfői kiadásának úgy nyilatkozott: idő kell, mire az összes intézkedés hatni kezd, de azzal számol, hogy a gazdaság már 2009 őszén kissé növekedni fog, és a konjunktúra 2010-ben tovább élénkül. Juncker ugyanakkor nem osztja azokat az aggodalmakat, hogy az euróövezeti államkötvények hozamainak növekvő különbségei az euróövezet esetleges felbomlásához vezetnének, de - mint mondta - a hozamkülönbségek növekedését nem szabad figyelmen kívül hagyni, és ismételten a közös eurókötvény átgondolására hívta fel a figyelmet. Elmondta azt is, hogy a Hetek jövő havi olaszországi tanácskozásán a devizapiacokon tapasztalható hullámzás is napirendre kerül.

A Hetek pénzügyminiszterei és központi bankjainak vezetői február 13-14-én találkoznak Rómában.

Hetek Deutsche Börse ezróövezet Jean-Claude Juncker Axel Weber
Kapcsolódó cikkek